Cietušais pirmstiesas kriminālprocesā - Baltiņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Autore uzskata, ka cietušais kā kriminālprocesa dalībnieks ieņem vienu no būtiskākajām vietām kriminālprocesā, taču problēmas rada cietušā tiesību tiesiska ievērošana, jo biežāk uzmanība tiek pievērsta apsūdzētā tiesībām, aizmirstot par cietušo. Kā pamatuzdevums darbā izvirzīts cietušā statusa iegūšanas, procesuālā stāvokļa, kā arī tiesību un pienākumu, un ar to saistīto problēmu izpēte un analīze. Veicot pētījumu, ir analizēti Latvijas Republikas, kā arī ārvalstu normatīvie akti, tiesu prakse un doktrīna. Bakalaura darbs ‘’Cietušais pirmstiesas procesā’’ sastāv no 4 daļām un to apakšnodaļām. Pirmajā daļā aplūkots cietušā jēdziens un cietušā tiesību vispārīgie principi. Otrajā daļā uzmanība pievērsta cietušā statusam pirmstiesas kriminālprocesa laikā. Trešajā daļā pētīta cietušā pārstāvība pirmstiesas kriminālprocesā. Visbeidzot, ceturtajā daļā apskatīts cietušā procesuālais stāvoklis vienkāršotajos procesos. Darba mērķis izpētīt tiesību normas, kas regulē cietušā procesuālo stāvokli pirmstiesas procesā, veikt šo normu analīzi, rodot risinājumus saskatītajām nepilnībām, kā arī iepazīties ar tiesu praksi, kas vistiešāk attaino cietušā kā procesa dalībnieka klātbūtni procesuālajās darbībās.

The author believes, that the victim as a criminal participant, holds one of the most important places in criminal proceedings, but the main problem of victims legal rights, is that the more attention is paid to the rights of the accused, forgetting about the victim. How to set the mission work of the victim's status is acquired, the procedural status, as well as the rights and obligations, and the related problem of research and analysis. A survey analysis of Latvian Republic, as well as foreign laws and regulations, case law and doctrine. Research ''Victim in pre-trial process’’ consists of 4 parts and their subdivisions. The first part dealt with the concept of victim and the victim of general law principles. The second part focuses on the victim's status in pre-trial criminal proceedings. In the third part examined the victim's pre-trial representation in criminal proceedings. Finally, the fourth paragraph of the victim viewed the procedural position of simplifying the process. Work aims to examine the legal rules governing the procedural position of the victim's pre-trial process, to carry out this analysis of the rule, finding solutions to the perceived failures, and acquainted with the case law that matters most to illustrate the victim's presence in the process of legal proceedings.
The victim in the pre-trial criminal process
Keywords: Juridiskā zinātne