Latviešu mitoloģija vizuālā un verbālā tekstā (1880-1945) - Celmiņa-Ķeirāne, Austra (Latvijas Universitāte, 2019)
Promocijas darbs sniedz ieskatu latviešu mitoloģijas vizualizācijas vēsturē, analizējot faktorus, kas ietekmējuši vizuālos priekšstatus par mitoloģiskiem tēliem un motīviem. Pētījums ir saistīts ar teksta uzbūves struktūras semantikas jautājumiem, un folkloras teksts ar tajā iekļauto mitoloģisko tēmu tiek skatīts kā dekontekstualizēta verbālā teksta vienība, kas vizuālās mākslas kontekstā ieguvusi jaunu simbolisko nozīmi. Darbā analizēti 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta pirmās puses tēlotājas un lietišķi dekoratīvās mākslas paraugi ar mitoloģiskā žanra iezīmēm (J. Rozentāla, Ā. Alkšņa, A. Cīruļa, E. Brastiņa, H. Vīkas, J. Bīnes u. c. autoru darbi), kā arī grāmatu grafika ilustrētos tautasdziesmu un pasaku krājumos. Atslēgvārdi: folklora, ikonoloģija, latviešu mitoloģija, māksla, ornaments.

The doctoral thesis provides insight in history of visualization of Latvian mythology by analysing factors which have affected visual notions of mythological characters and themes. Research is interconnected with questions referring semantics issues of text structure. Folklore text with incorporated mythological theme into it is observed as a decontextualised verbal text unit, which has obtained a new symbolic meaning within context of visual art. Examples of fine and applied arts of 1880s till 1940s with characteristic marks of mythological genre were analysed in this thesis. Works of Janis Rozentāls, Ādams Alksnis, Ansis Cīrulis, Ernests Brastiņš, Hilda Vīka, Jēkabs Bīne and other artists were subject of research, as well as book graphics in illustrated folksong and fairy tale collections. Keywords: art, folklore, iconology, Latvian mythology, ornament.
Latvian mythology: visual and verbal text (1880–1945)
Keywords: Folkloristika; Mitoloģija; Mythology