Kaitīgo vielu emisijas samazināšanas programmas īstenošana Ventspilī a/s Ventamonjaks naftas produktu piestātnē - Niedols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Kaitīgo vielu emisiju samazināšanas plānam ir jābūt funkcionālam, lai tas strādātu jebkurā ilgtspējīgas attīstības uzņēmumā, lai tas spētu pasargāt ne tikai apkārtējo vidi un tajā mītošos organismus, bet arī cilvēkus un viņu veselību. Iepriekšminēto faktoru dēļ, uzņēmumu struktūra arvien biežāk tiek modernizēta ar mērķi - saglabāt un uzlabot vides kvalitāti. Saskaņā ar emisijas samazināšanas stratēģijām, emisijas samazināšanas pasākumiem ir jāpiešķir laika un telpas ierobežojumi, kas dod iespēju izvērtēt nākotnes emisiju samazināšanas programmu efektivitāti. Kā pilotpētījuma teritorija bakalaura darba izstrādei tiek izvēlēta A/S „Ventamonjaks”, pētīts tās rīcības plāns emisiju gaisā samazināšanai, īpašu uzmanību pievēršot faktam, ka minētais plāns varētu kalpot kā paraugs citiem funkcionāliem ar kaitīgo emisiju atmosfērā saistītiem uzņēmumiem. Darbā veikta gaisa kvalitātes monitoringa rezultātu salīdiznošā analīze Rīgā un Ventspilī, identificēti potenciālie cēloņi un iemesli emisiju apjoma izmaiņām, analizēta Rīgas Brīvostas uzņēmumu saimnieciskās darbība un ar to saistītās emisijas gaisā. Darba mērķis: Apgūt emisiju apjomu gaisā noteikšanas metodes un to pielietošanu praksē ar potenciālu nākotnes iespējamību šādas metodes pielietot dažādiem ostās strādājošiem uzņēmumiem, kā arī izvērtēt dažādu ostas uzņēmumu radīto atmosfēras piesārņojumu kontekstā ar monitoringa rezultātiem un gaisa piesārņojuma uzlabošanas pasākumiem. Atslēgvārdi: gaisa piesārņojums, masas bilances metode, emisiju gaisā samazināšanas programma

Elimination of harmful emissions plan must be functional to work for sustainable development in any enterprise or company, making it to be able to protect not only the environment including all the organisms in it, but also people and their health. It must be capable to modernize the company's structure as much as possible to maintain and improve environmental quality. Under the emission reduction strategies, emissions reduction measures should be given time and space limits which would make it possible to apprise the future effective programs. It was therefore selected for Joint Stock Company Ventamonjaks action plan as a model for other functional companies which are similar in emission reducing issues. This work includes air quality monitoring results comparative analysis in Riga and Ventspils, identification of potential causes and reasons of emission amount changes, analysed Riga free port companies economic activities and related emissions in the air. Goal: To acquire emission amount diagnosing methods and their carrying into effect with a potential future feasibility to use those methods in various companies situated in port as well as evaluate atmospheric pollution in the port in context with monitoring results and air pollution improvement steps. Key words: air pollution, mass balance method, air emissions reduction program
Implementation of emision reduction plan Ventamonjaks Ltd company in Ventspils
Keywords: Vides zinātne