Ar finansēm saistītā stresa saistība ar stresa pārvarēšanas stratēģijām, dzīvesspēku un uztverto sociālo atbalstu - Freinberga-Upmale, Daina Emīlija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma jautājums: vai un kādas saistības pastāv ar finansēm saistītajam stresam ar uztvertā sociālā atbalsta, dzīvesspēka un stresa pārvarēšanas stratēģiju rādītājiem. Izlasi veido 129 Latvijas iedzīvotāji vecumgrupās no 18 līdz 64+ gadiem (77 sievietes, 51 vīrieši, 1 persona - cits). Pētījumā izmantotā anketa iekļauj 4 aptaujas - Īsā stresa pārvarēšanas aptauja; Dzīvesspēka aptauju pieaugušajiem; Uztvertā sociālā atbalsta daudzdimensionālā skala; Multidimensionālā APR Finanšu stresa skala - un demogrāfisko jautājumu bloku. Uz emocijām un problēmu risināšanu orientēti stresa pārvarēšanas veidi ir pozitīvi saistīti ar finansiālo apmierinātību ar dzīvi; izvairīšanās ir pozitīvi saistītas ar darba nedrošību, finansiālo stresu un negatīvo afektu. Pieaugot dzīvesspēkam, palielinās finansiālā apmierinātība ar dzīvi, pieaugot finansiālajam stresam, samazinās dzīvesspēka, sevis uztveres, sociālo resursu, sociālās kompetences rādītāji.

Question of the study: whether and what correlations exist for financial stress with perceived social support, resilience and stress management strategies. The sample consists of 129 Latvian residents in the age groups 18 to 64 + (77 women, 51 men, 1 person - other). Questionnaire used in the study includes 4 surveys - The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory; Multidimensional Scale of Perceived Social Support; Resilience Scale of Adults; APR Financial Stress Scale - and the demographic question block. Stress management strategies focused on emotions and problem solving are positively corelates with financial life satisfaction; avoidance methods positively corelate with job insecurity, financial stress and negative affect. Resilience positively corelates with financial life satisfaction, while financial stress is negatively corelated withresilience, self-perception, social resources, social competences.
The Relationship Between Financial Stress and Stress Management Strategies, Resilience and Perceived Social Support
Keywords: Psiholoģija; Stresa pārvarēšanas stratēģijas; dzīvesspēks; uztvertais sociālais atbalsts; ar finansēm saistītais stress