Migrēnas profilakses pasākumi - Netlova, Dina (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Migrēnas profilakses pasākumi”, tēmas aktualitāti nosaka tas, ka migrēna ietekmē pacienta dzīves kvalitāti, radot regulāru invaliditāti, kuras laikā pacients nespēj kvalitatīvi un produktīvi izdarīt savus darbus, kā arī ietekmē pacienta privāto dzīvi. Migrēnas pacientam migrēnas lēkmes var izprovocēt gan iekšējie, gan arī ārējie faktori, kuri izraisa migrēnas pacientam stipras galvassāpes, un galvassāpes pavada vesels simptomu kopums – slikta dūša, vemšana, fotofobija, osmofobija, fonofobija, komunikācijas, sensorie motoriskie, traucējumu. Migrēnai ir raksturīgi četras migrēnas lēkmju fāzes, katrā no fāzēm pacients piedzīvo simptomu kopumu, kuras var paklāties kādā no migrēnas lēkmju fāzēm. Savukārt, lai migrēnas pacients novērstu vai atvieglotu migrēnas lēkmes, kuras rada invaliditāti uz kādu noteiktu laiku, ir nepieciešama dzīvesveida maiņa, ievērojot migrēnas profilakses pasākumus, kas uzlabos migrēnas pacienta dzīves kvalitāti. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir migrēnas pacientu rīcība migrēnas lēkmju profilaksei. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras analīzi par migrēnas profilakses pasākumiem un analizēt Dorotejas Oremas māszinības teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos datus un veikt secinājumus un ieteikumus. Pētījuma jautājums ir: “Kāda ir migrēnas pacientu rīcība migrēnas lēkmju profilaksei? “ Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, un pētniecības instruments ir daļēji strukturēti intervijas jautājumi. Pētījumā piedalījās 8 respondenti, kuriem ir diagnosticēta migrēna. Iegūtie rezultāti liecina, ka pacienti aizpilda galvassāpju dienasgrāmatu, lai izvērtētu migrēnas lēkmju provocējošos faktorus, pielāgo apkārtējo vidi, mazina maņu orgānu kairinājumu, ietur sabalansētu uzturu ar pietiekamu maltīšu skaitu diena, ievēro miega režīmu, bet netiek uzlabota miega kvalitāte, nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, bet ne pietiekami, izmanto alternatīvās medicīnas metodes un neizmanto medicīniskas ierīces, bioloģisko atgriezenisko saiti un kognitīvo biheiviorālo terapijas metodes.

The topic of the bachelor thesis is "Migraine prevention measures", the relevance of the topic is determined by the fact that migraine affects the quality of life of the patient, causing regular disability, during which the patient is unable to do his/her work in a qualitative and productive way, and also affects the patient's private life. Migraine attacks can be provoked by both internal and external factors which cause the migraine sufferer to suffer from severe headaches, and the headaches are accompanied by a whole range of symptoms: nausea, vomiting, photophobia, osmophobia, phonophobia, communication, sensory, motor, disorders. Migraine is characterised by four phases of migraine attacks, in each of which the patient experiences a set of symptoms that may overlap into one of the phases of migraine attacks. In turn, for a migraine patient to prevent or relieve migraine attacks that cause disability for a certain period of time, lifestyle changes are necessary, following migraine prevention measures that will improve the quality of life of the migraine patient. The aim of this paper is to investigate what migraine patients do to prevent migraine attacks. The research objectives are to analyse the literature on migraine prevention measures and to analyse Dorothea Orem's nursing theory in relation to the topic of the bachelor thesis, to develop a research instrument, to conduct the study, to collect and analyse the data and to draw conclusions and make recommendations. The research question is: "What are the actions taken by migraine patients to prevent migraine attacks? " The qualitative research method , and research instrument used for the study are semi-structured interview questions. 8 respondents diagnosed with migraine participated in the study. The results show that patients keep a headache diary to assess the triggers of migraine attacks, adapt their environment, reduce sensory irritation, eat a balanced diet with enough meals per day, follow a sleep schedule but do not improve sleep quality, engage in physical activity but not enough, use alternative medicine methods and do not use medical devices, biofeedback and cognitive biobehavioral therapy methods.
Migraine prevention measures
Keywords: Medicīna; migrēna; provocējošie faktori; klīnikā aina; klasifikācija; profilakses pasākumi