Sociālais darbs ar vecākiem ar garīgās veselības traucējumiem - Augustiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba nosaukums ir „Sociālais darbs ar vecākiem ar garīgās veselības traucējumiem”. Šī darba mērķis ir izpētīt sociālā darba nozīmi, kā arī efektivitāti gadījuma vadīšanas procesā darbā ar ģimenēm ar bērniem, kurās vecākam ir garīgās veselības traucējumi, kā arī šo traucējumu radīto ietekmi uz bērna vispārējo un sociālo spēju attīstību. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, piedāvāt ieteikumus problemātikas risināšanai, paredzot sociālā darba ģimenēm ar bērniem atbalsta iespējas. Pētījuma aktualitāti raksturo tas, ka sociālā darba praksē strādājot ar ģimenēm, kur vecākam ir garīgās veselības traucējumi, tiek novēroti ilgstoši paaugstināti riski bērnu fiziskajai drošībai un emocionālajai labklājībai. Bērniem neveidojas drošās piesaistes attiecības ar vecākiem (parasti māti), kas ietekmē viņa iespējas turpmāk dzīvē veidot abpusēji pozitīvas attiecības ar citām personām. Iztrūkstot efektīviem, konkrētās mērķgrupas vajadzībām pielāgotiem sociālajiem pakalpojumiem, situācija šajās ģimenēs noved pie rezultāta, ka vecākam ar garīgās veselības traucējumiem tiek pārtrauktas aizgādības tiesības un bērni tiek ievietoti ārpusģimenes aprūpes iestādē.

Master’s thesis title is „Social work with parents with mental health disorders”. The aim of thesis is to explore the significance of social work, effectiveness of case management process while working with families with children, where parent has mental disorder, as well as evaluate the disruption to the child's overall development and social capacity. Offer suggestions for issue solving, providing social work support possibilities for families with children, based on the results of the research carried out. The urgency of the research is proven by the experience while carrying out social work practice, where prolonged elevation of risk to the child's physical safety and emotional well-being is observed in families with children with a parent with mental disorder. Children do not develop secure attachment relationship with parents (usually mother), which, in return, affect child’s ability to build a mutually positive relationship with other people later in life. The result of lack of effective social services, developed especially for this target group is mainly termination of custody rights for the parent with mental disorder and children being located within extra-familial institution.
Social work with parents with mental health disorders
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; garīgās veselības traucējumi; piesaiste; drošā piesaiste; mental health disorders; attachment