Acu aprūpe pacientiem intensīvās terapijas nodaļā - Spalva, Marta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – Acu aprūpe pacientiem intensīvās terapijas nodaļā. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka māsas ļoti reti pievērš uzmanību pacientu acu aprūpei, kas bieži vien tiek uzskatīts kā sekundārs aspekts, jo lielāka uzmanība tiek pievērsta pacienta kopējam stāvoklim. Māsas nemaz neapzinās iespējamās komplikācijas pacientiem, kuri ir bezsamaņas stāvoklī vai pacientiem, kuriem tiek nodrošināta mākslīgā plaušu ventilācija ir liels risks iegūt acs nobrāzumus, acs ābola izžūšanu, konjunktīvu u.c. infekciju slimības. Pētījuma mērķis: noskaidrot kā tiek veikta acu aprūpe intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma rezultāti liecina, ka intensīvās terapijas klīnika Latvijas slimnīcā „X” nav vienoti acu aprūpes principi. Biežākās problēmas acu aprūpē pacientiem ir tie, kuriem tiek lietota mākslīga plaušu ventilācija vai pacienti, kuri ir sedēti un bezsamaņas stāvoklī, kā arī pacienti, kuriem nenoslēdzas acs plakstiņš. Izvirzītais pētniecības jautājums: Kā tiek veikta acu aprūpe pacientiem intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma praktiskā nozīme: Apkopojot iegūtos pētījuma rezultātus, tika izveidoti priekšlikumi acu aprūpei intensīvās terapijas nodaļā. Pētījuma metode: kvalitatīvā pētniecības metode – novērojums, intervija. Pētniecības instrumenti: Novērošanas protokols un intervija Atslēgvārdi: intensīvā terapija; acu aprūpe, pacienta acs novērtēšana, neatkarības zaudēšana

Subject of bachelor’s thesis is Patient eye care in intensive care unit. Topicality of this subject brings out a problem that nurses usually pay less attention to patient eye care because it is usually classified as secondary treatment. Sometimes nurses don’t understand the complications that can occur for unconscious patients. They have bigger risk of getting gazed eyes, eyeball drying etc. Object of the study: find out how eye care is carried out in intensive care unit. Study shows that eye care in intensive care unit which is in “X” hospital doesn’t have a unified framework to maintain eye care. Most exposed patients to eye illnesses are those who have artificial lung ventilation, are affected by drugs, etc. Proposed study question: How eye care is carried out in intensive care unit? Practical use of the study: After survey study results, eye care guidelines in intensive care unit were made. Study method: Quality study method – interview, observation. Study instrument: Observation protocol and interview. Key words: intensive care unit; eye care; patient eye observation.
Patient Eye Care in Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; intensīvā terapija; acu aprūpe; pacienta acs novērtēšana; neatkarības zaudēšana