Digitālo tehnoloģiju izmantošanas iespējas lasītprasmes attīstībai 5-6 gadus veciem bērniem - Liepa, Undīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Undīne Liepa Darba vadītāja: Dr. paed. Zenta Anspoka Pētnieciskā darba temats: Digitālo tehnoloģiju izmantošanas iespējas lasītprasmes attīstībai 5–6 gadus veciem bērniem. Pētījuma mērķis: Izpētīt digitālo tehnoloģiju izmantošanas iespējas lasītprasmes apguvē 5–6 gadus veciem bērniem. Darba pirmajā nodaļā autore analizē lasītprasmes rašanās teorētiskos aspektus un lasītprasmes apguves procesu pirmsskolā. Darba otrajā nodaļā autore analizē digitālo tehnoloģiju izmantošanas iespējas pirmsskolā lasītprasmes attīstībai. Darba empīriskajā daļā veikts pētījums par digitālo tehnoloģiju izmantošanas iespējām lasītprasmes attīstībā 5–6 gadus veciem bērniem pirmsskolā. Tika veikti sākotnējie novērojumi pētniecības sākumā pēc izvirzītajiem kritērijiem, lai noskaidrotu bērnu lasītprasmes un digitālo tehnoloģiju lietošanas prasmju līmeni. Tika veiktas pedagoģiskās izmēģinājumdarbības ar digitālo tehnoloģiju iesaisti lasītprasmes attīstībai. Pēc trīs mēnešiem tika veikta atkārtota novērošana pēc iepriekš izstrādātajiem kritērijiem. Iegūtie dati tika savstarpēji salīdzināti. Iegūtie rezultāti liecina, ka digitālo tehnoloģiju izmantošana lasītprasmes apguvē spēj uzlabot bērnu lasītprasmi un izpratni par burtiem. Atslēgas vārdi: digitālās tehnoloģijas, 5–6 gadus veci bērni, lasītprasme. Darba apjoms: 38 lpp., 6 attēli, 9 tabulas, 23 literatūras avoti.

Author of the qualification paper - Undīne Liepa Supervisor - Prof. Dr. Zenta Anspoka Title of qualification paper - The use of digital technologies for literacy development in 5-6 year olds. The aim of the research - Exploring the use of digital technologies in literacy learning for 5-6 year olds. In the first chapter of the thesis the author analyses theoretical aspects of the emergence of literacy and the process of literacy acquisition in pre-school. In the second chapter, the author analyses the possibilities of using digital technologies in pre-school literacy development. In the empirical part of the work, a study of the possibilities of using digital technologies in the development of literacy in preschool for 5-6-year-old children is conducted. Initial observations were made at the beginning of the research according to the set criteria in order to find out the level of children's literacy and digital technology use skills. Pedagogical pilots involving digital technologies for literacy development were carried out. After three months, a follow-up was carried out according to the criteria developed above. The data obtained were cross-referenced. The results show that the use of digital technologies in literacy can improve children's reading and understanding of letters. Keywords: digital technologies, 5-6 year olds, literacy . Volume of work - 38 pages, 6 figures, 9 tables, 23 references.
The use of digital technologies for literacy development in 5-6 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; digitālās tehnoloģijas; 5-6 gadus veci bērni; lasītprasme; pirmsskola