Process par noziedzīgi iegūtu mantu - Puhovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs ir veltīts vienam no Kriminālprocesa likuma sevišķā procesa veidiem – 59.nodaļas procesam par noziedzīgi iegūtu mantu. Darbam ir divi savstarpēji saistīti mērķi. Pirmkārt, noskaidrot procesa par noziedzīgi iegūtu mantu saturu. Otrkārt, identificēt ar procesa par noziedzīgi iegūtu mantu piemērošanu praksē saistītās problēmas un izstrādāt to risinājumus. Maģistra darba mērķim pakārtotie uzdevumi ir apskatīt procesa par noziedzīgi iegūtu mantu attīstību dažādos vēstures periodos Latvijā, iepazīties ar ārvalstu pieredzi prettiesiski iegūtā labuma atņemšanā un atdošanā pēc piederības, noskaidrot „noziedzīgi iegūtas mantas” jēdzienu, analizēt procesa par noziedzīgi iegūtu mantu uzsākšanu un izskatīšanu tiesā. Darbā tiek apskatīti tiesiskie regulējumi starptautiskajā, pārnacionālajā (Eiropas Savienības) un atsevišķu ārvalstu (Vācijas, Itālija, ASV u.c.) līmenī. Normatīvo tiesību aktu analīzi papildina speciālajā literatūrā un tiesu nolēmumos ietverto atziņu izvērtēšana un savu risinājumu piedāvāšana. No pētījumā veiktās izpētes autors secina, ka Kriminālprocesa likuma 59.nodaļā ietvertais sevišķais process ir svarīgs, efektīvs un nepieciešams līdzeklis noziedzīgi iegūtas mantas atņemšanai un atdošanai pēc piederības vai konfiskācijai. Vienlaikus maģistra darbā atspoguļotā pētījuma rezultātā tiek izdarītas teorētiska un praktiska rakstura atziņas, kas pamatā vērstas uz Latvijas tiesību doktrīnas bagātināšanu un normatīvi tiesiskā regulējuma uzlabošanu. Maģistra darbā izmantoti 19.gs., 20.gs. un mūsdienu Latvijas un ārvalstu autoru darbi, publikācijas no žurnāliem un laikrakstiem, tiesu nolēmumi, normatīvie akti, kā arī materiāli no Interneta tīkla.

Master's thesis is dedicated to one of the Criminal Procedure Law of the special types of proceedings – 59th section process of criminal property. Work has two interrelated objectives. The first objective is to clarify the process of criminal property content. The second objective deals with the process of identifying criminal assets in practice problems and develops solutions. Master's thesis underlying purpose of the tasks is to look at the process of illegally acquired property development in different historical periods on the territory of the Republic of Latvia, get acquainted with foreign experience unlawful deprivation of the benefit and the return of the home, to find out "crime-effects" concept in order to analyze the process of illegally acquired property of the initiation and prosecution. The Paper examines legal frameworks at international, supranational (the European Union) and the individual countries (Germany, Italy, the USA, etc.) level. Regulatory framework of analysis complements the specialized literature and court rulings contained in the recognition and evaluation of their solution offering. From the study of research conducted by the author the following conclusion was made: the Criminal Procedure Law 59th section within the very process is important and necessary tool for effective crime-deprivation and restitution of property belonging to or after the seizure. At the same time Master's thesis presented the result of research made in the theoretical and practical knowledge, generally focused on the Republic of Latvia’s legal doctrine enrichment and improvement of the regulatory legislation. In the Master's thesis were used the 19th, 20th century and contemporary Latvian and foreign authors, publications, from magazines and newspapers, court decisions, laws and regulations, as well as materials from the Internet resources.
Proceedings Regarding Criminally Acquired Property
Keywords: Juridiskā zinātne