Finansējuma atbalsta iespējas viedo ciemu izveidei Latvijā - Ozola, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā "Finansējuma atbalsta iespējas viedo ciemu izveidei Latvijā" tiek pētīta viedo ciemu attīstība un to nozīme lauku reģionu attīstībā. Darbā analizētas finansējuma atbalsta iespējas, īpašu uzmanību pievēršot Eiropas Savienības sniegtajam finansējumam un tā lomu viedo ciemu koncepta ieviešanā Latvijā. Tiek analizēti realizētie projekti Latvijas novados, kas īstenoti ar ES fondu atbalstu. Papildus darbā pētīti arī Eiropas un pasaules mēroga viedo ciemu piemēri, lai identificētu labās prakses un inovatīvas pieejas, kuras varētu piemērot Latvijas kontekstā. Darbs piedāvā ieskatu gan vietējos, gan starptautiskos risinājumos, kas veicina ilgtspējīgu lauku reģionu attīstību, uzlabojot dzīves kvalitāti un palielinot to pievilcību potenciālajiem iedzīvotājiem. Analīze sniedz arī ieteikumus par turpmāko viedo ciemu koncepta attīstību Latvijā, akcentējot nepieciešamību pēc plašākas sabiedrības informēšanas un efektīvas atbalsta mehānismu ieviešanas.

The bachelor's thesis "Funding Support Opportunities for the Development of Smart Villages in Latvia" explores the development of smart villages and their significance for rural region growth. The thesis examines funding support opportunities, with a particular focus on the financial assistance provided by the European Union and its role in implementing the smart village concept in Latvia. It analyzes projects implemented in Latvian municipalities with the support of EU funds. Additionally, the thesis investigates examples of smart villages at the European and global levels to identify best practices and innovative approaches that could be adapted to the Latvian context. The study provides insights into both local and international solutions that promote sustainable rural development, improve quality of life, and enhance the attractiveness of these areas for potential residents. The analysis also offers recommendations for further development of the smart village concept in Latvia, emphasizing the need for broader public awareness and the effective implementation of support mechanisms.
Funding Support Opportunities for the Development of Smart Villages in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Finansējums; Viedie ciemi; Lauku apvidu attīstība; Ilgtspēja