Līdzjūtība pret sevi, sēru izpausmes un uztvertais sociālais atbalsts pēc romantisko attiecību izbeigšanās - Krišjānova, Inga (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir izpētīt saikni starp sēru simptomiem, līdzjūtību pret sevi un tās dimensijām, izjusto sociālo atbalstu un romantisko attiecību izbeigšanās raksturlielumiem indivīdiem, kas piedzīvojušas romantisko attiecību izbeigšanos, kā arī noskaidrot, vai mainīgie lielumi prognozē sēras. Korelatīvi aprakstošajā pētījumā piedalās 206 respondenti (vecumā no 18 - 61 gadam), kuriem pēdējo 12 mēnešu laikā ir beigušās romantiskās attiecības, kas ilgušas vismaz gadu. Pētījumā izmantotas: “Traumatisko sēru aptauja” (Boelen, & Smid, 2017); “Iejūtības pret sevi skala” (Neff, 2003b), “Daudzdimensionālā sociālā atbalsta skala” (Zimet et al., 1988). Pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp sēru simptomiem un līdzjūtību pret sevi. Līdzjūtība pret sevi var veicināt adaptīvāku sērošanu pēc romantisko attiecību izbeigšanās.

The purpose of the study is to explore the relationship between grief symptoms, self-compassion and its dimensions, perceived social support, and aspects of romantic relationship breakup in individuals who have experienced the breakup of a romantic relationships, as well as to determine whether the variables predict grief. 206 respondents (18 - 61 years old) who have experienced a romantic relationship that lasted at least a year breakup during the last 12 months participate in the correlative descriptive study. "The Traumatic Grief Inventory" (Boelen, & Smid, 2017); “Self – Compassion Scale” (Neff, 2003b), “Multdimensional Scales of Perceived Social Support” (Zimet et al., 1988) were used in the study. There are statistically significant relations between grief symptoms and self-compassion. Self-compassion may contribute to more adaptive grieving following a romantic relationships breakup.
Self-Compassion, Expressions of Grief and Perceived Social Support Following a Breakup of Romantic Relationships
Keywords: Psiholoģija; līdzjūtība pret sevi; sēras; uztvertais sociālais atbalsts; romantiskās attiecības