Ambliopijas modelēšana izmantojot datorsimulāciju - Ļašuka, Olga (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 53 lapām, satur 28 attēlus, 12 tabulas, 8 grafikus un 25 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izveidot attēlu izplūduma datorsimulāciju, ar kuru var raksturot ambliopa subjekta redzes uztveres īpatnības. Darba uzdevumi: Izstrādāt un izveidot metodi, ar kuru var iegūt redzes attēla uztveres parametrus ambliopijas gadījumā. Raksturot un aprobēt izveidoto programmu. Izmantojot izveidoto programmu, noteikt attēla izplūduma īpatnības divu dažādu grupu ambliopiem. Raksturot attēla izplūdumu ambliopijas gadījumā. Subjekti: pētījumā piedalījās 12 cilvēki, kas tika sadalīti divās grupās: pusei personu bija anizometropijas ambliopija, pusei refrakcijas ambliopija. Pētījuma dalībnieki bija no 22 līdz 37 gadus veci (vidējais vecums ir ±31gads). Metodes: veicot eksperimentus, tika lietota datorprogramma, kas izveidota Borland Delphi 7.0 vidē, izmantojot standartu komponenšu komplektu. Eksperiments veikts ar divdimensionāliem objektiem vai stimuliem. Ambliopajiem subjektiem noteica izplūduma veidu, kas ir visstuvāk vai tāds pats kā ambliopā acī. Rezultāti: pateicoties izstrādātajai programmai, tika iegūti dati, kas ļauj turpmāk daudz efektīvāk ārstēt ambliopus. Ir atrasta arī sakarība starp divu veidu ambliopijas pakāpēm. Secinājumi: programma ir diezgan labi izstrādāta, ir darbspējīga, un to var izmantot ambliopijas pētījumiem. Tika arī simulēta izplūduma aina. Atslēgas vārdi: pieaugušo ambliopija, binokulāra redze, ambliopijas neiroloģija, attēla izplūdums, simulācija.

The Bachelor thesis is written in Latvian, it consists of 53 pages, 28 pictures, 12 tables, 8 graphics and list of bibliography, which includes 25 sources. Purpose: To create a computer simulation of picture blurring, which could be used to describe specifics of amblyopia, which influences subject`s vision perception. Tasks: To develop and create a method, with which could be obtained vision parameters in case of amblyopia. To describe and test the created program. Using created program, to define picture beclouding specifications for two different groups of amblyopes. To describe picture beclouding in case of amblyopia. Subjects: 12 people divided into two groups in which half of the subjects had anizometropic amblyopia and refractive amblyopia. The participants were of 22–37 years of age (average age is ± 31 year). Methods: A computer program, created in Borland Delphi 7.0 environment, using standard component pack, was used for the research experiments. The experiment has been executed with two dimensional objects or stimulus. A type of beclouding has been determined for the amblyopia subjects, which is the closest or the same as in amblyopic eye. Results: By virtue of created computer program the data, that will facilitate the future treatment of amblyopes, has been obtained. Also an interrelation between two different amblyopia stages has been revealed. Conclusions: The program was properly developed, it is operational and could be used for amblyopia researches. Alongside, a blurring scene has been simulated. Keywords: adult amblyopia, binocular vision, neurology of amblyopia, picture blurring, simulation.
Ambliopic perception simulation with blur functions
Keywords: Fizika