Viltvārža fenomena saistība ar vecāku audzināšanas stiliem un ģimenes perfekcionismu - Vasjkova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp viltvārža fenomenu, vecāku audzināšanas stiliem un ģimenes perfekcionismu. Kā arī noskaidrot vai viltvārža fenomena rādītājos vīriešu un sieviešu izlasēs pastāv dzimumatšķirības. Pētījumā piedalījās 94 respondenti- 67 sievietes un 27 vīrieši. Vecumā no 18 līdz 57 gadiem (M=36,10; SD=7,43). Datu ieguvei tika izmantotas 3 pašnovērtējuma aptaujas- Klanses Viltvārža fenomena aptauja (Clance Impostor Phenomenon Scale, CIPS, 1985), tika adaptēta šī darba ietvaros, Vecāku autoritātes aptauja (Parental Authority Questionnaire, PAQ, Buri, 1991; Hibbard & Walton, 2014) un Ģimenes perfekcionisma aptauja (Family Almost Perfect Scale, FAPS, Wang, 2010). Pētījumā secināts, ka viltvārža fenomens ir statistiski nozīmīgi pozitīvi saistīts ar autoritāro audzināšanas stilu un ar nolaidīgo audzināšanas stilu. Pētījumā netika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības starp viltvārža fenomenu, autoritatīvo audzināšanas stilu un visatļaujošo audzināšanas stilu. Statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības tika konstatētas starp viltvārža fenomenu un divām no ģimenes perfekcionisma apakšskalām- ģimenes standarti un ģimenes pretrunas. Starp trešo ģimenes perfekcionisma apakšskalu- ģimenes kārtība un viltvārža fenomenu statistiki nozīmīgas saistības netika konstatētas. Pētījuma rezultāti neuzrāda statistiski nozīmīgas atšķirības viltvārža fenomena rādītajos starp vīriešiem un sievietēm.

The purpose of this study was to examine the relations between the impostor phenomenon, parenting styles and family perfectionism. Also, to find out whether there are gender differences in the rates of impostor phenomenon in male and female samples. The sample of study consists of 94 participants - 67 women and 27 men. Ages ranged from 18 to 57 years (M=36,10; SD=7,43). Three self-assessment questionnaires were used for data collection- Clance Impostor Phenomenon Scale (CIPS, 1985), was adapted as part of this study, Parental Authority Questionnaire (PAQ, Buri, 1991; Hibbard & Walton, 2014) and Family Almost Perfect Scale (FAPS, Wang, 2010). The results of the research revealed that the impostor phenomenon is statistically significantly positively correlated with authoritarian parenting style and with neglectful parenting style. The study found no statistically significant correlations between the impostor phenomenon, authoritative parenting style and permissive parenting style. Statistically significant positive correlations were found between the impostor phenomenon and two of the subscales of Family Almost Perfect Scale - family standards and family inconsistencies. No statistically significant correlations were found between the third subscale of of Family Almost Perfect Scale- family order and the impostor phenomenon. The results of the study show no statistically significant differences in the scores of the impostor phenomenon between men and women.
The Relation Between Impostor Phenomenon, Parenting Styles and Family Perfectionism
Keywords: Psiholoģija; viltvārža fenomens; viltvārža sindroms; viltvārža sajūtas; perfekcionisms; ģimenes perfekcionisms