Saskarsme ar vājredzīgu un neredzīgu pacientu intensīvās terapijas nodaļā - Ancāne, Egija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma “Saskarsme ar vājredzīgu un neredzīgu pacientu intensīvās terapijas nodaļā”. Darba mērķis bija izvērtēt saskarsmi neredzīgu un vājredzīgu pacientu aprūpē intensīvās terapijas nodaļā. Darba izstrādei tika izvirzīti vairāki darba uzdevumi: apkopot un analizēt literatūru par saskarsmi ar vājredzīgu un neredzīgu pacientu intensīvās terapijas nodaļā; analizēt Kalistas Rojas (Callista Roy) māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētniecības instrumentu; veikt pētījumu; apkopot un analizēt iegūtos datus; pētījuma rezultātu izteikšana secinājumos. Sekmīgai darba izstrādei tika izvirzīts pētniecības jautājums: Kāda ir saskarsme ar vājredzīgu un neredzīgu pacientu intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma veikšanai tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode. Pētījumā piedalījās 8 intensīvās terapijas nodaļas māsas. Pētījums tika veikts „X” slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības instruments ir daļēji strukturēti intervijas jautājumi. Darbs ir balstīts uz 39 literatūras avotiem, sastāv no 5 nodaļām un 9 apakšnodaļām. Iegūtie rezultāti atspoguļo saskarsmi ar vājredzīgu un neredzīgu pacientu intensīvās terapijas nodaļā.

The topic of the Bachelor’s thesis is “The communication with visually impaired and blind patients in an Intensive care unit”. The aim of this study was to assess the communication with visually impaired and blind patients in Intensive Care Unit. The tasks of the study were to review and analyze the current literature about communication with visually impaired and blind patients in the Intensive Care Unit; to analyze the nursing theory of Callista Roy concerning to the topic of this bachelor’s thesis; to carry out the study, collect and analyze the obtained data and make conclusions based on the results. The question of this study was defined as “What is the communication like with visually impaired and blind patients in the Intensive Care Unit?” A qualitative research method was used. Included were 8 nurses form an Intensive Care Unit in Hospital “X”, with whom a semi-structured interview was carried out. Thirty-nine literature sources were reviewed. This thesis consists of 5 chapters and 9 subchapters. The results of this study reflect the communication with visually impaired and blind patients in the Intensive Care Unit.
The Communication with Visually Impaired and Blind Patients in an Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; saskarsme; vājredzīgi un neredzīgi pacienti; intensīvās terapijas nodaļa; anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsu pamatspecialitāte