Piesaistes stila saistība ar uzskatiem par draudzību jauniešiem un jaunietēm - Stojaša, Irina (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Piesaistes stila saistība ar uzskatiem par draudzību jauniešiem un jaunietēm ” mērķis ir noskaidrot kādas ir piesaistes un draudzību rādītāju saistības un vai pastāv šo saistību atšķirības starp dzimumiem. Pētījuma papildus daļas mērķis ir noskaidrot kā jaunieši un jaunietes apraksta savus priekšstatus par draudzību un vai pastāv dzimumatšķirības šajos aprakstos par draudzību. Pētījuma izlasi veido120 respondenti 18 -25 gadu vecumā. No tiem 70 sievietes un 50 vīrieši. Vidējais vecums ir 19,6 gadi. Pētījuma dalībnieki bija no dažādām Latvijas pilsētām un dažādu mācībām iestādēm. Visi respondenti veidoja kopīgu izlasi. Respondentiem tika piedāvātas divas metodes. Lai noskaidrotu respondentu piesaistes stilu šajā pētījumā tika izmantoti 12 apgalvojumi no Experiences in Close Relationships- Revised (ECR-R) Questionaire( Fraley, Waller, and Brennan, 2000). Draudzības nozīmīguma mērīšanai tika izmantoti 6 apgalvojumi par draudzību. Abas aptaujas ir daļa no plašāka, starptautiska pētījuma "Cross cultural examination of frienships social networks and their links with personality" ("Starpkulturāla sociālo tīklu draudzība un tās saikne ar personības izpēti"), pētījuma vadītājs Omri Gilats (Omri Gillath) no Kanzasas Universitātes, ASV. Lai noskaidrotu jauniešu priekšstatus par draudzību tiks uzdoti trīs atvērtie jautājumi. Iegūtie rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp jauniešu piesaistes stiliem un draudzības rādītājiem, bet šī saistība nav viennozīmīga, jo sakarības neparādās visās mērītajās apakšskalās. Dzimumatšķirības nesasniedz statistiskās nozīmības līmeni. Savu draudzību jaunieši visvairāk saista ar atbalstu, palīdzību. Par draudzības pārtraukšanas iemesliem jaunieši visvairāk atzīst nodevību, neuzticība. Statistiski nozīmīgas atšķirības parādās tikai uzskatos par iespējamajiem draudzību šķiršanās iemesliem. Sievietes biežāk minēja, ka iemesls pārtraukt draudzību var būt nodevība, krāpšanās, neuzticība, melošana, kā arī interešu, viedokļu nesakritība. Iegūtie rezultāti ļauj spriest par jauniešu piesaistes integrēto uzvedību, veidojot savas attiecības ar draugiem. Atslēgas vārdi: piesaiste, draudzība, dzimuma atšķirības.

The aim of the Master’s work “Youth attachment style in Relation to Cognitions About Friendship” was to find out what connections exist between indicators of attachment and friendship and if there is a difference in views between sexes. The additional aim of the work is to find out how youngsters describe their views about friendship and whether differences of opinion exist between sexes. 120 adolescents responded to the questions. 70 of them were female and 50 male. The average age was 19.6 years. The participants of this survey come from various towns in Latvia. To find out the respondents’ attachment style 12 statements from Experiences in Close Relationships- Revised (ECR-R) Questionnaire (Fraley, Waller, and Brennan, 2000) were used. To measure importance of a friendship 6 statements about friendship were used. Both parts of the questionnaire were taken from a wider international research "Cross cultural examination of friendships, social networks and their links with personality". The conductor of the research is Mr Omri Gillath from The University of Kansas, USA. To find out what the youngster’s view is about friendship three open questions were asked. The results show that a statistically significant difference exists between the attachment styles and friendships. However, this connection does not appear in all measured axes. Differences between sexes are not statistically significant. Adolescents connect their friendship with support and help. The reasons for ending a friendship are betrayal and distrust. Statistically significant differences appear only in reasons for ending a friendship. For women reasons to end a friendship were betrayal, cheating, mistrust, lying and differences of opinion and interests. The results allow analyse the youngsters’ behaviour when forming relationships with friends. Key words: attachment, friendship, sex differences.
Youth Attachment Style in Relation to Cognitions About Friendship
Keywords: Psiholoģija