Jaunu apramicīna atvasinājumu sintēze - Freimanis, Niks (Latvijas Universitāte, 2022)
Jaunu apramicīna atvasinājumu sintēze. Freimanis N., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm. Dmitrijs Lubriks. Maģistra darbs, 90 lappuses, 51 attēls, 3 tabulas, 74 literatūras avoti, 14 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darba literatūras apskata daļā ir aplūkota vispārīga informācija par aminoglikozīdu grupas antibiotiku bioloģiskajām īpašībām, kā arī ir padziļinātāk apskatītas apramicīna bioloģiskās īpašības un modifikācijas iespējas dažādās molekulas pozīcijās. Maģistra darba ietvaros ir izstrādāta un veikta jaunu aminoglikozīdu grupas antibiotiku atvasinājumu sintēze, kā potenciālu medikamentu izveide pret multirezistentajām patogēnām baktērijām, kas balstīti uz apramicīna bāzes un furanozes atvasinājumu pievienošanas tā struktūrai.

The synthesis of new apramycin based derivatives. Freimanis N., supervisor Dr. chem. Dmitrijs Lubriks. Master’s thesis, 90 pages, 51 figures, 3 tables, 74 literature references, 14 appendices. In Latvian. The literature review of master’s thesis covers general biological information about aminoglycoside antibiotics, followed by further investigation of apramycin biological properties and possibilities of modifications in different positions of the molecule. In master’s thesis, a synthetic pathway for obtaining a new aminoglycoside group antibiotics has been developed as well as synthesis for the new antibiotics has been described. They consist of an apramycin base in combination with furanose derivatives in order to increase the activity against multidrug-resistant pathogenic bacteria.
The synthesis of new apramycin based derivatives
Keywords: Ķīmija; AMINOGLIKOZĪDI; APRAMICĪNS; ANTIBIOTIKAS; BAKTĒRIJU REZISTENCE