Statiskās zondēšanas metodes pielietošanas iespējas smilšu grunts klasificēšanā - Grava, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba izpildes gaitā veikta statiskās zondēšanas datu apkopošana, izmantojot komercuzņēmumu arhīva materiālus, datu analīze, interpretējamo lielumu analīze un kopējā datu interpretācija. Kopumā izmantota informācija no 20 izpētes objektiem, 41 statiskās zondēšanas testiem. Sagatavotas diagrammas Latvijas teritorijā sastopamo kvartāra nogulumu smilšu grunšu raksturošanai, izmantojot statiskās zondēšanas rezultātus (CPT). Datu korelācijas procesā izmantotas arī sekojošas CPT datu vizualizācijas un interpretācijas programmas: CPT-Log v. 1.42.; CPeT-IT- trial; CPT-pro- trial. Darba rezultātā noteikts, ka Latvijas teritorijā sastopamo kvartāra nogulumu smilšu gruntīm, no pētījumā iekļautajiem datiem, ir raksturīgas sekojošas statiskās zondēšanas rezultātu robežvērtības: pretestība zondes konusam (qc) no 0,1 līdz 40 MPa; berzes koeficients (Rf) no 0,3 līdz 2,5 %. Mērījumu rezultātus apkopojot, ir novērojama gradācija pa datu kopām, kas raksturo vienu izpētes objektu, un tas norāda, ka ir lokālie, specifiskie ģeoloģiskie apstākļi, kas ietekmē statiskās zondēšanas rezultātus.

Performing the master paper there have been used the data generalization of the cone penetration test results of commercial archives, data analysis, the analysis of the interpreted values and the total data interpretation. In general there has been used the information from 20 research units and 41 Cone Penetration Tests. There has been prepared a chart characterizing the Quaternary deposits of sandy soils of territory of Latvia using cone penetration tests (CPT). There have been also used the following CPT data visualization and interpretation programs in the process of data correlation: CPT-log v. 1.42.; CPeT-IT-trial, CPT-pro-trial. In the result of the research it has been determined that in the territory of Latvia Quaternary deposits of sandy soils are characterized by the following thresholds of cone penetration test results: cone resistance of the probe (qc) from 0.1 to 40 MPa, friction ratio (Rf) of 0.3 to 2.5%. Summarizing the results of the measurements there has been observed the gradation per data sets that describes a research facility. This indicates that there are local, specific geological conditions that affect the cone penetration test results.
Use of the cone penetration test in the sandy soil classification
Keywords: Ģeoloģija