Vardarbība pret civiliedzīvotājiem karadarbības rajonā (KL 75.pants) - Logina, Inta (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienās, manuprāt, kara noziegumi ir aktuāla tēma mums visiem, jo ne tikai vēsturē ir palikuši šausminošie kari, bet arī mūsdienās risinās karadarbība daudzās pasaules valstīs un tikpat labi karš var skart arī mūsu valsti nākotnē. Šis temats par civiliedzīvotāju aizsardzību karadarbības rajonā, tika izvēlēts tāpēc, ka civiliedzīvotāji, karadarbības laikā, būtībā ir visneaizsargātākā cilvēku grupa, un neviens sevišķi nav aizdomājies par kara slēptajām niansēm, par to patvaļu, kas valda karadarbības skartajos rajonos, protams, masu medijos ir daudz ziņu par to kā, piemēram, karadarbības skartajās zonās tiek bombardētas pilsētas un ciemi, iet bojā neaizsargātie civiliedzīvotāji un tie, kas vēl ir dzīvi bēg projām no savām mājām, lai meklētu drošību kur citur. Kaut arī tas ir pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem, kuri ir radīti, lai novērstu šādas prettiesiskas rīcības un sodītu vainīgās personas, tomēr šādi noziegumi lielākoties paliek bez sankcijām.

Violence against civilians in battle area in all periods of history has been actual topic. It has been so, because civilians are the most defenseless group of people in battle area. Therefore, the civilian population shall enjoy special protection in those areas. While there are many international and national laws, which prohibits harassment of civilians, but in areas where is warfare, civilian casualties are unavoidable. One of the problem is, that there need strict definition of peaceful civilian. In many national sources of law such a definition is not fixed. Also there are no clear all of the prohibited acts, which are referred at international laws. A significant problem is, a children who are under 15 years using in warfare. And such crimes are very popular nowadays, especially in less developed countries, where people are ignorant and very easily influenced. There are problem in army structure too, because the superior orders in army is mandatory.
Violence against civilians in battle area
Keywords: Juridiskā zinātne