Juras Papiles svītas smiltis Skudru atradnē un to veidošanās apstākļu interpretācija - Brants, Matīss (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek skaidroti juras Papiles svītas smilšaino nogulumu sedimentācijas apstākļi “Skudru” atradnē, balstoties uz lauka un laboratorijas darbu rezultātiem, kā arī literatūras izpēti. Darba gaitā tika izveidoti 4 atsegumu ģeoloģiskie griezumi, veikta granulometriskā analīze ievāktajiem paraugiem, noteikti paleostraumju un slāņojuma elementu virzieni, veikta fāciju analīze un sniegta nogulumu uzkrāšanās interpretācija. Tika secināts, ka “Skudru” atradnes smilšainie nogulumi sākotnēji izgulsnējušies meandrējošu upju sērēs un palienēs, bet laika gaitā notikusi pāreja uz zarotu upi, kur nogulumi izgulsnējušies sērēs. Vide mainījusies, iespējams, transgresijas ietekmē.

In this bachelor’s thesis, the sedimentary environment interpretation of the Jurassic Papile Formation sands in the “Skudras” quarry, Latvia, is given, based on fieldwork, laboratory work and literature. To accomplish the set goals, the author constructed 4 graphic sedimentary logs, performed grain-size analysis on the collected samples, analysed palaeocurrent data and facies, and presented sedimentary environment interpretation. Thorough analysis of the collected data allowed to conclude: the “Skudras” quarry sands were at first deposited as bars and overbank formations in meandering rivers, but later as bars in braided rivers. The transition may have happened due to transgression.
Sands of the Jurassic Papile Formation in the Skudras deposit and interpretation of their sedimentary environment
Keywords: Ģeoloģija; sedimentoloģija; meandrējošas upes; zarotas upes; granulometriskā analīze; fāciju analīze