Emocijvārdi un to kombinatoriskās īpašības franču un latviešu valodā - Bēvalde, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tiek pētīta saikne starp valodu (franču un latviešu) un afektivitāti. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika veikta emociju vārdu analīze, kas saistīti ar sešām pamata emocijām, proti, pārteigumu, dusmām, prieku, bailēm, riebumu, skumjām. Pirmās trīs pētījuma nodaļas ir veltītas teorētiskai izpētei par tādiem tematiem kā afektivitāte, valoda un kognitīvie aspekti, kā arī emociju izpausme ar lingvistiskiem līdzekļiem. Pētījuma empīriskajā daļā ir prezentēta 1424 emocijvārdu analīze franču un latviešu valodā. Pēc iegūtajiem rezultātiem varam secināt, ka franču valoda ir bagātāka ar emocijvārdiem. Kombinatoriskā analīze ļauj redzēt semantiskās atšķirības, it īpaši ar emocijvārdiem, kas saistīti ar pārsteigumu un dusmām, abās lingvistiskajās sistēmās, kā arī atšķiras kognitīvie scenāriji afektīvajās leksikās. Neskatoties uz atšķirībām, izveidotie vārdu atlases un analīzes kritēriji tika veiksmīgi piemēroti abām valodām.

This research examines the link between language (French and Latvian) and affectivity. In order to achieve the aim of the research, we performed the analysis of words of emotion related with six basic emotions, namely, surprise, anger, happiness, fear, disgust, and sadness. The first three chapters of the research are devoted to the theoretical study of affectivity, language and cognition, as well as the expression of emotions with linguistic means. In the empirical part of the research, the analysis of 1424 words of emotion in French and Latvian is presented. The results show us a greater number of emotion words in French. Combinatorial analysis allows us to see the differences in semantic behavior, especially for two emotions (surprise and anger), between the two linguistic systems, as well as the cognitive scenario in the affective lexicons. Despite the differences, the elaborate criteria for word selection and analysis were easily applied to both languages.
The words of emotions and their combinatorial properties in french and in latvian
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas; emocijvārdi; emocijas; leksika; kombinatoriskās īpašības