Hronotops Džona Benvila romānos - Čebotarjovs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tiek petīts hronotops Džona Benvila romānos. Teorētiska daļa balstās uz hronotopa konceptu, kura autors ir Mihails Bahtins, kā arī apskata galvenās filozofiskās laika, telpas un naratīva teorijas. Šī darba praktiskais mērķis ir atspoguļot Dž. Benvila romānu hronotopa raksturojumu un nodemonstrēt kā tas izpaužas neuzticamā stāstītāja vēstījumā. Šis pētījums pierāda, ka hronotopa konstrukcija veidojas caur Benvila neuzticamā stāstītāja ļoti subjektīvo pasaules uztveri. Lielākoties Benvila daiļliteratūras dominanta tiek definēta kā epistemoloģiska. Lai gan Benvila daiļliteratūrā arī parādās ontoloģiskie un eksistenciālie jautājumi, ir vairāki pierādījumi, kas ļauj attiecināt viņa darbus vairāk modernismam, nevis postmodernismam. Atslēgvārdi: Mihails Bahtins, Džons Benvils, hronotops, laiks, telpa, epistemoloģoja, modernisms.

The present research deals with the description of the chronotope in John Banville’s novels. In its theoretical part it relies on the concept of chronotope developed by Mikhail Bakhtin and on some key philosophical studies of time, space and narrative. The practical purpose of the present thesis is to describe the peculiar features of Banville’s chronotope and to demonstrate how it is realised by the narrator in his confessional writing. The research proves that the chronotope construction in Banville’s novels takes place through the extremely subjective view of the world by Banville’s typical unreliable narrator. The dominant of Banville’s fiction is defined as an epistemological one. Though ontological and existential questions are also present in Banville’s fiction, there is more evidence to categorise his novels as modernist rather than postmodernist. Key words: Mikhail Bakhtin, John Banville, chronotope, time, space, epistemology, modernism.
Chronotope in John Banville`s Novels
Keywords: Valodniecība