"Starptautiskās lidostas "Rīga"" biznesa modelis. - Ūdris, Valters (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir ““Starptautiskās lidostas “Rīga”” biznesa modelis”. Autors izvēlējās šo tematu, lai pētītu Rīgas lidostas attīstību, tās konkurentus un lidostas saimnieciskās darbības elementus. Pētījuma mērķis ir analizēt “Starptautiskās lidostas “Rīga”” attīstību un konkurētspēju aviācijas tirgū, identificēt saimnieciskās darbības panākumu nosakošos faktorus un lidostas “Rīga” biznesa modeli. Izstrādāt priekšlikumus lidostas “Rīga” biznesa modeļa pilnveidei un attīstības veicināšanai. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā ir aprakstīti stratēģiskās vadības teorētiskie aspekti aviācijas nozares kontekstā. Otrajā nodaļā ir aprakstīta lidostu klasifikācija, tās darbības modeļi un lidostu pamata saimnieciskās darbības raksturojums. Trešajā nodaļa ir veidota “Starptautiskās lidostas “Rīga”” uzņēmuma analīze, aprakstot lidostas konkurenci tirgū, lidostas attīstības aspektus, tās ietekmējošos iekšējās un ārējas vides faktorus, kā arī uzņēmuma biznesa modeļi, balstoties uz biznesa modeļa kanvu. Bakalaura darba nobeigumā ir apkopoti secinājumi par svarīgāko informāciju, kas aplūkota darbā un autora sagatavoti priekšlikumi uzņēmuma saimnieciskās darbības pilnveidošanai. Darba apjoms ir 77 lapaspuses, darbā ir iekļautas 4 tabulas, 17 attēli, 29 secinājumi 5 priekšlikumi, 74 literatūras un informācijas avoti un 10 pielikumi. ATSLĒGVĀRDI: LIDOSTA, KONKURENCE, ATTĪSTĪBA, AVIĀCIJA, LIDOSTA “RĪGA”, AIRBALTIC, STRATĒĢIJA, BIZNESA MODELIS.

The title of the bachelor's work topic is “Riga International Airport business model”. The author chose this topic to study the development of Riga Airport, its competitors and the economic activities of the airport. The aim of the study is to analyse the development and competitiveness of “Riga International Airport” in the aviation market, identify the factors determining the success of economic activity and the business model. Develop proposals for development of the business model of Riga airport. The work consists of 3 chapters. The first chapter describes the theoretical aspects of strategic management in the context of the aviation sector. The second chapter describes the classification of airports, its operating patterns and the characteristics of the basic economic activity of airports. The third chapter consists of an analysis of the company of “Riga International Airport”, describing the competition of the airport market, aspects of the development of the airport, internal and external environmental factors affecting it, as well as the company's business models’ canvas. The conclusion of the bachelor's work summarises the key information addressed in the work and the author's proposals for improving the business model of the company. The amount of work is 77 pages, the work includes 4 tables, 17 pictures, 29 conclusions 5 proposals, 74 sources of literature and information, and 10 annexes. KEYWORDS: AIRPORT, COMPETITION, DEVELOPMENT, AVIATION, AIRPORT “RIGA”, AIRBALTIC, STRATEGY, BUSINESS MODEL.
Riga International Airport business model.
Keywords: Vadībzinātne; lidosta; konkurence; attīstība; aviācija; airbaltic