Dzimuma diskriminācija darba tiesiskajās attiecībās - Kārkliņa, Una (Latvijas Universitāte, 2022)
Dzimuma diskrimināciju darba tiesiskajās attiecībās darba devējs spēj īstenot dažādos veidos. Darbā apskatītas diskriminācijas izpausmes, tās iemesli un regularitāte. Veicot statistikas datu analīzi, kas atspoguļo diskriminācijas intensitāti, tiek noskaidrots, cik izplatīts ir nevienlīdzīgs atalgojums un, cik liela sabiedrības daļa ar to saskārusies. Pētot starptautisko un nacionālo tiesību avotus, tiek atklāti veidi, kā mazināt dzimuma diskrimināciju. Tiek pētīta dzimumu līdztiesības nozīme dzimuma diskriminācijas mazināšanā darba tiesiskajās attiecībās. Autore bakalaura darbā vērš uzmanību uz dzimuma diskriminācijas izplatību gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, uzsverot dzimumu līdztiesības nozīmi un sabiedrības izpratnes veicināšanu par to. Atslēgvārdi: vienlīdzības princips, dzimuma diskriminācija, darba tiesiskās attiecības, nevienlīdzīgs atalgojums, dzimumu līdztiesība.

Employer can contribute to gender inequality in various ways. This paper deals with evidence of gender inequality, reasoning behind it and consistency of the phenomenon. Analysis of statistical data not only provides insight into intensity of gender inequality and prevalence of inequal remuneration, but also indicates size of the population that has experienced this. Methods on how to mitigate negative effects of gender inequality are devised based on international and national sources of law. Additionally, gender equality is taken into consideration when addressing discrimination based on sex in employment relationship. The author emphasizes topicality of gender inequality in Latvia and the European Union. Specifically, importance of gender equality in context of gender discrimination is stressed. It is viewed from the perspective of the general public. Keywords: principle of equality, gender discrimination, employment relationships, inequal remuneration, gender equality.
Gender discrimination in employment relationship
Keywords: Juridiskā zinātne; vienlīdzības princips; dzimuma diskriminācija; darba tiesiskās attiecības; nevienlīdzīgs atalgojums; dzimumu līdztiesība