Sabiedrības vides apziņas pilnveide ilgtspējīgai attīstībai - Kalsnavas pagasta piemērs - Andžāne, Sandija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs “Sabiedrības vides apziņas pilnveide ilgtspējīgai attīstībai – Kalsnavas pagasta piemērs” izstrādās, lai veicinātu Kalsnavas pagasta iedzīvotāju vides apziņas paaugstināšanos. Pētījuma mērķis ir izveidot labās prakses piemērus sabiedrības vides apziņas paaugstināšanai Kalsnavas pagastā, pilnveidot sabiedrības vides apziņu. Pētījuma ietvaros tika izplānotas 3 izglītojošas nodarbības Kalsnavas pagasta iedzīvotājiem, aprobētas tās un veikta izglītojošo nodarbību analīze. Tika veikts Kalsnavas pagasta teritorijas apsekojums un intervēti vides nozares eksperti, lai veiksmīgāk izstrādātu izglītojošo nodarbību plānus. Pētījuma laikā tika veikta Kalsnavas pagasta iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu vispārējo vides apziņas un vides izglītības līmeni pagastā. Izveidotās nodarbības veicināja daļēju iedzīvotāju ikdienas rīcību paradumu maiņu, ko varēja novērot pēc nodarbībām un to sniedza arī aptaujas anketas atsevišķiem dalībniekam. Jāveido vairāk šādu nodarbību, lai pamazām mainītu sabiedrības vides apziņu.

Master's thesis “Facilitation of the public environmental awareness for sustainable development - An example of Kalsnavas parish” is designed to promote the environmental awareness of the inhabitants of Kalsnava parish. The aim of the research is to create examples of good practice for raising public awareness in Kalsnava parish, to improve the public's environmental awareness. Within the framework of the study, 3 educational lessons were planned for residents of Kalsnava parish, approbated by them and educational activities were analyzed. A Kalsnava parish territory survey was carried out and interviewed experts in the field of the environment in order to better develop educational lesson plans. During the study, a survey of residents of Kalsnavas parish was conducted to find out the overall level of environmental awareness and environmental education in the parish. The created classes facilitated a change in the daily routine of some people, which could be observed after classes, and also provided to individual participants in the survey questionnaire. It is necessary to create more such lessons in order to gradually change the public's environmental awareness.
Facilitation of the public environmental awareness for sustainable development - An example of Kalsnavas parish
Keywords: Vides zinātne; vides izglītība; izglītība ilgtspējīgai attīstībai; vides apziņa; videi draudzīga rīcība; Kalsnavas pagasts