Eiropas Savienības pilsoņa izdošana trešajām valstīm - Kundrate, Kintija (Latvijas Universitāte, 2020)
Izdošanas process Eiropas Savienībā (turpmāk- ES) tiek regulēts ar Eiropas apcietināšanas ordera palīdzību. Šī pārrobežu vienkāršotā procedūra tiek piemērota sākot ar 2004.gada 1.janvāri, aizstājot iepriekš esošās izdošanas procedūras starp ES dalībvalstīm. Tomēr nereti arī trešās valstis vēršas ar izdošanas lūgumiem pie kādas no ES dalībvalstīm, lūdzot izdot ES pilsoni. Lai gan izdošanas procedūras ES dalībvalstu starpā šķiet sakārtotas, atklāts paliek jautājums par to ar kādiem tiesību līdzekļiem tiek atrisināti gadījumi, kad ES pilsonis ir jāizdod trešajai valstij. Bakalaura darba ietvaros tiek pierādīts, ka šī procesa regulējums ir būtiski jāuzlabo, saistībā ar dažādiem problēmjautājumiem, kuri nav iekļauti esošajā regulējumā. Tāpat arī darba ietvaros tiek uzsvērts tas, ka esošo regulējumu nosaka salīdzinoši daudz starptautiskie līgumi un citi dokumenti, bet šo dokumentu izveide laika gaitā procesu nav padarījusi efektīvāku. Atslēgvārdi: Eiropas Savienība, Eiropas Savienības pilsonis, trešā valsts, izdošanas process, starptautiskie līgumi, cilvēktiesības, kriminālvajāšana

The extradition process in the European Union (EU) is governed by the European Arrest Warrant. This cross-border simplified procedure applies from 1st January 2004, replacing the existing extradition procedures between EU Member States. Not in frequently also third countries make extradition requests to an EU Member State to extradite an EU citizen. Although extradition procedures between EU Member States appear to be streamlined, there is an open question what kind of legal means are suited to resolve cases where an EU citizen has to be extradited to the third country. The bachelor's thesis proves that the regulation of this process must be significantly improved, according to various issues which are not included in the existing regulation. The work also emphasizes that the existing regulation is determined by a relatively large number of international agreements and other documents, but the creation of these documents has not made the process more efficient over time. Keywords: European Union, citizen of the European Union, third country, extradition process, international agreements, human rights, prosecution
Extradition of a citizen of the European Union to third cocentries
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienība; Eiropas Savienības pilsonis; trešā valsts; izdošanas process; starptautiskie līgumi