Cenu izmaiņu ietekme uz patērētāju izvēli starp dažādiem ražotājiem. - Straume, Jānis (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā pētīta cenu izmaiņu ietekme uz patērētāju izvēli starp dažādiem bezalkoholisko dzērienu zīmoliem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā cenu izmaiņas ietekmē pircēju lēmumu pieņemšanas procesus. Aplūkoti dažādi faktori, kas ietekmē patērētāju izvēli iegādājoties bezalkoholiskos dzērienus. Pētīti cenu veidošanas aspekti, patērētāju uzvedība dažādās situācijās un tirgus konkurences aspekti. Veicot mazumtirdzniecības veikala pārdošanas datu salīdzinājumus pa dzērienu kategorijām, identificētas sakarības starp cenu un zīmola izvēli. Noskaidrots, ka zemākā cena bieži nav izšķirošais faktors pirkuma lēmumu pieņemšanā. Darbā atklāts, par cik procentiem samazinās pieprasījums, ja pieaug bezalkoholisko dzērienu cena, analizējot dažāda līmeņa cenu izmaiņas. Darba autors veicis secinājumus un izvirzījis priekšlikumus mazumtirdzniecības uzņēmumiem un produktu ražotājiem, ņemot vērā patērētāju pirkumu lēmumu pieņemšanas tendences un faktorus.

The bachelor's thesis examines the impact of price changes on consumer choices between different non-alcoholic beverage brands. The aim of the study is to determine how price fluctuations influence consumers' decision-making processes. Various factors affecting consumer choices in the purchase of non-alcoholic beverages are examined. The study also addresses aspects of pricing, consumer behavior in different situations, and elements of market competition. By comparing retail store sales data across beverage categories, relationships between price and brand choice have been identified. The results reveal that the lowest price is often not the decisive factor in purchase decisions. The thesis identifies the percentage by which demand decreases in response to rising non-alcoholic beverage prices by analyzing different levels of price change. The author presents conclusions and offers recommendations for retail companies and product manufacturers, considering trends and factors that influence consumer purchase decisions.
Effect of price changes on consumer choice between different producers.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; patērētāju lēmumu pieņemšana; cenu politika; bezalkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība; cenu elastība; zīmolu izvēle