Metateksti un to struktūra lingvistiskā aspektā - Seile, Dace (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Metateksti un to struktūra lingvistiskā aspektā”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt teorētisko literatūru un interpretācijas par metatekstiem, lai varētu noteikt LR 10. Saeimas sēžu laikā izteiktos un stenogrammās fiksētos metatekstus, to struktūru, semantiku un komunikatīvos tipus. Pētījumā izmantotais valodas materiāls ir LR 10. Saeimas sēžu stenogrammas un interneta ziņu portālu „Delfi” un „Tvnet” ar politiku saistīto rakstu komentāri. Bakalaura darbā ir 2 nodaļas. Pirmajā nodaļā „Metateksta jēdziens un interpretācijas” apkopota teorētiskā literatūra par metatekstiem un metavalodu kopumā, kā arī sniegts ieskats metatekstu pētīšanas aspektos. Otrajā nodaļā „Metateksti LR 10. Saeimas sēžu stenogrammās” aplūkota LR 10. Saeimas sēžu metatekstu struktūra, semantika un komunikatīvie tipi, kā arī sniegts to salīdzinājums ar interneta metatekstiem. Darbu noslēdz secinājumi un izmantotais literatūras saraksts. Atslēgvārdi: metateksts, metavaloda, objektvaloda, konteksts, konsituācija, teikuma komunikatīvais tips, konsituatīvi saistīts izteikums.

Bachelor's Paper theme is “Metatexts and their Linguistic Structure”. The objective of the Bachelor’s Paper is to study the theoretical literature and interpretations of metatexts to determine the metatexts expressed and recorded in transcripts during the sessions of the Republic of Latvia 10th Saeima, their structure, semantics and communicative types. The transcripts of the sessions of the Republic of Latvia 10th Saeima and comments by articles related with politics of websites Delfi and Tvnet constitute the language material used in the study. The Bachelor’s Paper consists of 2 sections. The first part “Concept of Metatext and Interpretations” summarizes the theoretical literature about metatexts and metalanguage in general; also insight in the aspects of metatext researching has been provided. Second section “Metatexts in the Transcripts of the Sessions of the Republic of Latvia 10th Saeima” discusses the structure, semantics and communicative types of the metatexts of the Republic of Latvia 10th Saeima; their comparison with Internet metatexts has been provided. The Paper is completed with the conclusions and the list of literature. Keywords: metatext, metalanguage, object language, context, context of situation, communicative type of sentence, contextually and situationally bound utterance.
Metatexts and their Linguistic Structure
Keywords: Filoloģija