Problemātiska interneta lietošana saistībā ar stresa pārvarēšanas stratēģijām un uzvedības problēmām pusaudžu vecumā (10-13 gadi) - Agapitova, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī maģistra darba mērķis bija izpētīt savstarpējās saistības starp pusaudžu problemātisku interneta lietošanu (PIL), pašnovērtētām stresa pārvarēšanas stratēģijām un uzvedības problēmām; izpētīt, kādā mērā pusaudžu uzvedības problēmas un kādas stresa pārvarēšanas stratēģijas prognozē PIL. Pētījumā piedalījās 133 pusaudži vecumā no 10 līdz 13 gadiem (vidējais vecums 11,38 gadi), no kuriem 65 bija zēni un 68 meitenes. Pētījuma dalībnieki aizpildīja interneta lietošanas paradumu aptauju, Kompulsīvās interneta lietošanas skalu (Compulsive Internet Use Scale) (Meerkerk, Van Den Eijnden, Vermulst & Garresten, 2009), Bērnu stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauju (Children's Coping Strategies Checklist, Ayers & Sandler, 1999), kura latviešu valodā tika adaptēta divu maģistra darbu ietvaros (N.Agapitova, O.Gavriļenko, 2019) un Ahenbaha jaunieša uzvedības pašnovērtēšanas aptauju vecumam 11-18 gadi (Youth Self-Report for Ages 11 – 18, Achenbach & Rescorla, 2001). Pētījumā iegūtie hierarhiskās regresijas rezultāti rāda, ka no stresa pārvarēšanas stratēģijām uz problēmu fokusēta problēmu risināšana negatīvi prognozē PIL, kā arī novēršanās no problēmas un atbalsta meklēšana pozitīvi prognozē PIL. Savukārt, no uzvedības problēmām eksternalizēto problēmu izteiktība palielina PIL risku, ko tendenču līmenī pastiprina arī uzmanības problēmas. Pētījumā noskaidrots, ka jo izteiktāks ir internetā pavadītais laiks brīvdienās, jo izteiktāka PIL, kā arī interneta spēļu spēlēšana palielina PIL risku.

The aim of this master's thesis was to examine the relationship between early adolescent Problematic Internet use (PIU), self-reported coping strategies and behavioral problems; and to explore the extent to which early adolescent behavioral problems and coping strategies predict PIU. Participating in the study were 133 early adolescents, 65 male and 68 female, aged from 10 to 13, mean age was 11,38. Participants completed Questionnaire of Internet Usage, Compulsive Internet Use Scale (Meerkerk, Van Den Eijnden, Vermulst & Garresten, 2009, Children's Coping Strategies Checklist (Ayers & Sandler,1999), adapted in Latvian within two master’s thesis studies (N.Agapitova, O.Gavrilenko, 2019) and Ahenbach Youth Self-Report for Ages 11-18 (Achenbach & Rescorla, 2001). Research results from hierarchical regression analysis showed Problem Focused Coping to negatively predict PIU as well as Distraction and Support Seeking to positively predict PIU. The results also showed that externalising problems in early adolescence increases the risk of PIU, as well as attention problems at the tendency level predict and reinforce PIU. The research found that the greater the amount of time spent on the Internet during the weekends predicts PIU, as well as playing internet games increases the risk of PIU.
Problematic Internet Use in Relation to Coping Strategies and Behavioral Problems in Early Adolescence (10-13 years)
Keywords: Psiholoģija; problemātiska interneta lietošana; stresa pārvarēšanas stratēģijas; uzvedības problēmas; pusaudži