Mutvārdu un rakstveida procesi lietu izskatīšanā - Zemture, Rūta (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir “Mutvārdu un rakstveida procesi lietu izskatīšanā”. Mutvārdu process un no tā izrietošā tiesība tikt uzklausītam ir Satversmē garantēto tiesību uz taisnīgu tiesu sastāvdaļa, tomēr tā ir ierobežojama, lai veicinātu procesuālas ekonomijas principa ievērošanu. Ir nepieciešams paplašināt rakstveida izteiksmes veida piemērošanu, lai lietas iegūtu ērtāko, efektīvāko un piemērotāko strīdu izskatīšanas formu, kas rezultētos pēc iespējas ātrākā personas aizskarto tiesību un interešu aizsardzībā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt mutvārdu un rakstveida procesa iezīmes, mērķi, dažādu lietu kategoriju izskatīšanas īpatnības un sniegt priekšlikumus normatīvā regulējuma pilnveidošanai, paplašinot rakstveida procesa piemērošanu jautājumu izskatīšanā. Maģistra darba rezultātā autore konstatē apstākļus, kas varētu būt par pamatu rakstveida procesa piemērošanai un izsaka priekšlikumus veikt grozījumus Civilprocesa likumā. Atslēgvārdi: civilprocess, mutvārdu process, rakstveida process, procesuālās ekonomijas princips, videokonference

The theme of the master's thesis is “Oral and written procedures for the handling of cases”. The oral process and the resulting right to be heard form an integral part of the right to a fair trial guaranteed by the Constitution, however, it is limited in order to promote compliance of the principle of procedural economy. It is necessary to expand the application of the written form of expression in order to obtain the most convenient, efficient and appropriate form of examination of disputes, which would result in the protection of the rights and interests affected as fast as possible. The aim of the master's thesis is to examine the features of the oral and written process, the purpose, the special features of examination of different categories of cases, to provide proposals for improvement of the regulatory framework by extending the application of the written process. As a result of the master's thesis, the author identifies circumstances that could form the basis for the application of the written process and make proposals for amendments to the Civil Procedure Law. Keywords: civil process, oral process, written process, principle of procedural economy, video conference
Oral and written procedures for the handling of cases
Keywords: Juridiskā zinātne; civilprocess; mutvārdu process; rakstveida process; procesuālās ekonomijas princips; videokonference