Zibmaksājumu attīstību noteicošie faktori un to ietekme uz iedzīvotāju paradumiem Eiropā - Pričins, Rihards (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Zibmaksājumu attīstību noteicošie faktori un to ietekme uz iedzīvotāju paradumiem Eiropā”. Zibmaksājumi ir maksājumu sistēmas jaunievedums, kas palīdz uzlabot maksājumu kvalitāti un ļauj klientiem nosūtīt un saņemt naudu vien dažās sekundēs, paātrinot šo procesu un uzlabojot naudas kustību. Darba mērķis ir izpētīt zibmaksājumu attīstības noteicošus faktorus un to ietekmi uz iedzīvotāju paradumiem Eiropā, lai izvērtētu zibmaksājumu nepieciešamību un to nākotnes attīstību. Darbā iegūtie galvenie rezultāti ir, ka tūlītējie maksājumi ir nepieciešami aktīvākajiem banku klientiem, un kā liecina aptauju rezultāti – to skaits ir pietiekami liels. Darbs ir noderīgs zibmaksājumu attīstībai eirozonā.

The subject of the dissertation is “Factors determining the development of instant payments and its impact on citizen habits in Europe”. Instant payments are an innovation in a payment system, that helps to improve the quality of payments and allows customers to send and receive money in just a few seconds, increasing the speed of this process and improving the movement of money. Aim of the dissertation is to explore the key factors for the development of instant payments, and their impact on citizen’s habits in Europe, in order to assess the need for instant payments and their future developments. The main results of the work are that instant payments are necessary for most customers, that use active banking, and according to the survey results, their number is high enough. This paper is useful for the development of instant payments in the euro area.
Factors determining the development of instant payments and its impact on citizen habits in Europe
Keywords: Ekonomika; zibmaksājumi; eirozona; bankas; aptauja