Tiesnešu tiesības un to parlamentārā kontrole - Alehnoviča, Amanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Tiesnešu tiesības un to parlamentārā kontrole”. Maģistra darba mērķis ir aplūkot tiesnešu tiesību jēdzienu un noskaidrot tiesnešu tiesību normu vietu citu tiesību avotu starpā, kā arī aplūkot likumdevēja reakciju uz tiesnešu tiesībām. Maģistra darbā tiks aplūkots arī parlamentārās kontroles jēdziens un tā pilnvaras robežas. Lai sasniegtu noteikto mērķi, autore maģistra darba ietvaros veica aptauju un intervēja vairākus tiesību zinātniekus, lai pilnīgāk noskaidrotu šī jēdziena izpratni Latvijā. Papildus iepriekš minētajam, maģistra darba gaitā, autore mēģinās noskaidrot, vai tiesnešu tiesības, kā tiesu aktivitāte nav vērtējama negatīvi varas dalīšanas principa aspektā, kas ir viens no demokrātiskas tiesiskas valsts elementiem, kā arī noskaidros aptaujāto tiesību zinātnieku viedokli šajā jautājumā. Atslēgvārdi: tiesnešu tiesības, parlamentārā kontrole, judikatūra, valsts varas dalīšana.

The topic of the master thesis is “Judge-made law and its parlamental control”. The aim of the master thesis is to look at the concept of judges’ rights and to find out the place of judges’ legal norms and the choice of other sources of law. The drafting of a master's degree is appropriate to the concept of parliamentary control and the limits of its powers. In order to achieve the goals that have been set, the author of the master thesis conducts a survey and interview different legal scholars to fully clarify the understanding of the concept in Latvia. In addition to everything that has been mentioned previously, the author of the master thesis attempts to find out whether the rights of judges, as a judicial activity, are not been observed negatively in the aspect of the principle of separation of powers, which is one of the democratic elements of the rule of law, as well as to find out legal scholars’ opinions on this matter. Keywords: judge-made law, parliamentary control, judicature, seperation of powers.
Judge-made law and its parlamental control
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnešu tiesības; parlamentārā kontrole; judikatūra; valsts varas dalīšana