Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Eiropas centrālās bankas mijiedarbības juridiskie aspekti vienotā uzraudzības mehānisma ietvaros. - Brazovskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir noteikt Eiropas Centrālās Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mijiedarbības, it sevišķi kredītiestāžu licencēšanā, juridiskos aspektus, nepilnības mijiedarbības regulējumā un ar to saistītās problēmas Eiropas Banku savienības pirmā pīlārā darbības efektivitātē un finanšu stabilitātes nodrošināšanā. Īstenojot mērķi, tiek aprakstītas problēmas ar Vienotā uzraudzības mehānisma vairāku līmeņu lēmumu pieņemšanas kārtību, kredītiestāžu uzraudzību, ievērojot to dalījumu nozīmīgās un mazāk nozīmīgās kredītiestādēs, kredītiestāžu maksātnespējas atšķirīgajām definīcijām Eirozonas dalībvalstīs. Autors analīzē minēto problēmu cēloņus un norāda uz nepieciešamību veicināt tālāku uzraudzības konverģenci, kā arī tiesību aktu harmonizāciju. Autors ierosina efektivizēt Vienotā uzraudzības mehānisma uzbūvi, piedāvājot izdarīt grozījumus Vienotā uzraudzības mehānisma pamatdokumentos – Vienotā uzraudzības mehānisma regulā, Vienotā uzraudzības mehānisma Pamata regulā, kā arī Likumā par Latvijas Banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā.

Master's thesis elaborates the legal aspects governing the interaction between the European Central Bank and the Financial and Capital Market Commission of Latvia. Thesis among other things particularly focuses on licensing process of the credit institutions. Author underlines some weaknesses in effective operation of the first pillar of the European Banking Union. Thesis describes problems with the multi - level set up of the decision-making procedure in the Single Supervisory Mechanism, differences in supervision of significant and non-significant institutions and problems associated, necessity for further harmonization of “fail or likely to fail” concept within whole Euroarea. Author analyzes the grounds of these hurdles and advocates further supervisory convergence and harmonization of legislation as well. For this purpose, author proposes amendments to EU primarily sources of law and to the Law on the Bank of Latvia and the Law of the Financial and Capital Market Commission of Latvia.
The Legal Aspects of Interaction between the Financial and Capital Market Commission and the European Central Bank within the Framework of the Single Supervisory Mechanism
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Banku savienība; Vienotais uzraudzības mehānisms; Eiropas Centrālā banka; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; mijiedarbība