Satversmes tiesas sprieduma izpilde - Beļaņina, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā aplūkota Satversmes tiesas sprieduma izpilde, kas ir neatņemama demokrātiski tiesiskas valsts un tiesību uz taisnīgu tiesu sastāvdaļa, kas tieši ietekmē personu pamattiesību aizsardzību un citu valsts pamatā esošu principu un vērtību aizsardzību. Maģistra darba mērķis – noskaidrot, vai un kā tiek ievēroti, respektēti un izpildīti Satversmes tiesas spriedumi. Darba ietvaros aplūkota Satversmes tiesas sprieduma nozīme demokrātiski tiesiskā valstī un tā juridiskā daba. Aplūkots un salīdzināts Latvijas un citu valstu konstitucionālo tiesu spriedumu izpildes kārtības normatīvais regulējums. Izanalizētas Satversmes tiesas pilnvaras ex officio, noteikt savu spriedumu izpildes kārtību, kā arī izpētīta un izanalizēta Satversmes tiesas spriedumu izpildes praktiskā realizācija. Izvērtēta iespēja Latvijā ieviest konstitucionālās tiesas sprieduma izskaidrošanas institūtu. Darbā iegūtie rezultāti: secināts, ka Satversmes tiesas spriedumu izpilde galvenokārt saistīta ar grozījumu veikšanu normatīvā regulējumā. Sniegta analīze vai un kā Satversmes tiesas spriedumi tiek izpildīti. Secināts, ka Satversmes tiesas spriedumi nereti netiek saprasti, tai pat laikā netika gūta pārliecība par nepieciešamību ieviest Latvijā konstitucionālās tiesas sprieduma izskaidrošanas institūtu. Piedāvāts risinājums kā nodrošināt pilnīgu Satversmes tiesas sprieduma izpildi. Piedāvāts atsevišķa problēmjautājuma, kas saistīts ar vispārējās jurisdikcijas tiesas atkāpšanos no Satversmes tiesas spriedumos sniegtās attiecīgās normas interpretācijas saistošās dabas, risinājums.

The Master's Thesis describes the execution of the Constitutional Court's judgment, which is an integral part of a democratically legal state and also the part of the right to a fair court, which directly affects the protection of fundamental rights of persons and the protection of other principles and values which the state is based on. The aim of the Master's thesis is to study if and how the judgments of the Constitutional Court are addressed, respected and executed. The thesis describes the significance of the Constitutional Court’s judgment in a democratically legal state and also its legal nature. There is also a comparison of normative regulation of the order of execution of judgments of constitutional courts of Latvia and other countries. Have been analyzed the ex officio powers of the Constitutional Court to set the procedure of execution of its judgments. The practical implementation of the execution of the Constitutional Court judgments has also been studied and analyzed. The possibility to introduce in Latvia an institute for explaining the Constitutional Court judgment has been evaluated. Results obtained in the thesis: it is concluded that execution of the Constitutional Court judgments is mainly related to making amendments to the normative regulation. An analysis is provided on how the Constitutional Court judgments are executed. It was concluded that the judgments of the Constitutional Court are often misunderstood; at the same time there was no conviction about the necessity to introduce in Latvia the institute for explaining the Constitutional Court’s judgments. A solution is offered to ensure full execution of the Constitutional Court judgment. A solution to a separate issue is provided, which is related to the resignation of the court of general jurisdiction from biding nature of related norm interpretation provided in the judgments of the Constitutional Court. Keywords – Constitutional Court, Constitutional Court Judgment, Execution of Constitutional Court Judgment, Procedures for Execution of Constitutional Court Judgment, Constitution, Reasonable Legislator.
Enforcement of the Constitutional Court decision
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesa; Satversmes tiesas spriedums; Satversmes tiesas sprieduma izpilde; Satversmes tiesas sprieduma izpildes kārtība; Satversme