Unikālās dzeltenās krāsas izvērtēšana ar matemātisko modeli - Bērtule, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lapaspusēm. Tas satur 26 attēlus, 50 atsauces uz literatūras avotiem. Bakalaura darba mērķis bija izmantojot matemātisko modeli noskaidrot kādās robežās var svārstīties neirālais pastiprinājums mehānismam, kas nodrošina unikālā dzeltenā uztveri. Tika izveidots matemātiskais modelis, kurā ievadot mainīgos lielumus tika aprēķināti neirālā pastiprinājuma koeficienti, ja ir zināma konkrēta unikālās dzeltenās krāsas vērtība. Matemātiskais modelis paredz, ka krāsu redzes deficītu gadījumā neirālā pastiprinājuma vērtību diapazons ir lielāks, nekā normālas krāsu redzes gadījumā. Samazinot optiskā blīvuma diapazonu, samazinās arī neirālā pastiprinājuma vērtību diapazons.

The bachelor thesis is written in Latvian language and contains 30 pages. It includes 26 pictures and 50 source references. The purpose of this bachelor thesis was, by using the mathematical model, to find out at what scale can neural amplifying mechanism of colour perception fluctuate, focusing particularly on the perception of the unique yellow colour. A mathematical model has been created and, by entering the variables, the neural amplifying coefficient was calculated if a value of a certain unique yellow colour was known. The mathematical model implies that in case of colour vision deficiency the range of the values of the neural amplifying is increased, compared to the normal colour vision. When the scale of the optical density is decreased, the range of the values of the neural amplifying is decreased as well.
Evaluation of Unique Yellow Applying Mathematical Model
Keywords: Fizika; unikālie toņi; unikāli dzeltenais; neirālais pastiprinājums; krāsu redzes defekti; optiskais blīvums