Tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšana, izvēloties lietas iztiesāšanas veidu –mutvārdu vai rakstveida procesā - Zaļuma, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšana, izvēloties lietas iztiesāšanas veidu – mutvārdu vai rakstveida procesā”. Tiesības uz taisnīgu tiesu ir viena no būtiskajām cilvēka pamattiesībām, kas ir regulēta Latvijas Republikas Satversmē, kas nozīmē, ka tām ir jābūt nodrošinātām tiesā. Kriminālprocesā viens no svarīgākajiem tiesību uz taisnīgu tiesu elementiem lietas iztiesāšanas gaitā ir tiešums un mutiskums. Covid-19 infekcijas izplatības rezultātā aktuāla ir kļuvusi lietas iztiesāšana rakstveida procesā, tādā veidā aizstājot mutiskuma pamatprincipu. Darba mērķis ir noskaidrot, kā tiek ievērotas apsūdzēta tiesības uz taisnīgu tiesu, izvēloties attiecīgo lietas iztiesāšanas veidu, kā tas ietekmē apsūdzētā tiesības uz taisnīgu tiesu un kurš procesa veids ir efektīvāks, lai tiktu nodrošinātas apsūdzētā tiesības uz taisnīgu tiesu. Darbā tiks analizēts tiesību uz taisnīgu tiesu princips, rakstveida un mutvārdu process, apsūdzētā tiesības attiecīgajā lietas iztiesāšanas veidā un kā tās tiek nodrošinātas, izvēloties rakstveida vai mutvārdu procesu. Atslēgvārdi: tiesības uz taisnīgu tiesu, mutvārdu process, rakstveida process, kriminālprocesa tiesības.

Thematic of the Bachelor is “Ensurance of rights to a fair trial by choosing the type of juridical process – via oral or written process”. Rights to a fair trial is one of the most important fundamental human liberties, which is regulated in Latvia`s Republics constitution, thus it must be insured during the trial process. One of the most important elements of rights to a fair trial in criminal process is directness and oral presentation. Due to the spread of Covid-19 infection trial via written process has become of certain significance, thus replacing fundamentality of oral presentation. The aim of this research is to investigate, how are the rights to a fair trial preserved in the process of choosing between a certain trial type, and how it affects the rights to a fair trial of the accused, and which type of juridical process is more effective in ensuring the rights of a fair trial of the accused. In this research will be analysed the principal of rights to a fair trial, the written and oral process, rights of the accused and the way these rights are ensured for both – written and oral presentation process. Keywords: rights to a fair trial, oral process, written process, rights of a criminal proceeding.
Ensurance of rights to a fair trial by choosing the type of juridical process –via oral or written proces
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības uz taisnīgu tiesu; mutvārdu process; rakstveida process; kriminālprocesa tiesības