Hedonisma motīvi Abū Nuvāsa darbos - Terlanova, Aļina (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs “Hedonisma motīvi Abū Nuvāsa darbos” atklāj sekojošo tēmu: arābu literatūra, kas sakņojās pirmsislāma laikos un ilgu laiku pastāvēja tikai mutvārdu veidā, atdzima jaunā dzejas formā, kas slavēja hedonismu un kurā rakstīja savu dzeju Abū Nuvāss (756.-814.). Viņa daiļrade tiek uzskatīta par vienu no visspilgtākajiem Abāsīdu laikmeta Atjaunošanas perioda dzejā. Dzīves laikā dzejnieks tika nosodīts par islāma dogmu neievērošanu un morāles normu pārkāpšanu. Viņa dzīvesveids, pilns ar hedonistiskiem un ironiskiem motīviem, tik veiksmīgi iedvesmojis neskaitāmu dzejas žanru radīšanu; viņa skepse saistībā ar reliģiju kļuva par jaunu vārdu arābu poētiskajā tradīcijā, kā arī iemūžināja Abū Nuvāsa vārdu kā precedentu novatoru arābu poētisko domu pasaulē. Darba mērķis ir aplūkot netradicionālus motīvus, kas ir pamatoti uz hedonistiskiem uzskatiem, Abū Nuvāsa darbā, kā arī izsekot arābu poētiskās kultūras attīstības vēsturi V-IX gs. periodā. Darbs sastāv no 3 daļām un 9 nodaļām. Darba apjoms ir 39 lapas.

The bachelor's thesis "Motives of Hedonism in the Works of Abu Nuwas" reveals the following theme: Arabic literature, that rooted in pre-Islamic times and existed only orally for a long time, was revived in in a brand-new form of poetry that was praising hedonism, and which became the major muse for the poetry of Abu Nuwas (756-814). His works are considered to be one of the brightest in the poet record of the Renaissance of the Abassid Age. During his lifetime, the poet was condemned for non-compliance with the dogmas of Islam and violation of moral norms. His lifestyle, full of hedonistic and ironic motives, had tremendously inspired the creation of countless genres of poetry; his scepticism about religion became a new word in the Arab poetic tradition, as well as it immortalized the name of Abu Nuwas as a precedent innovator in the world of Arab poetic thought. The aim of the thesis is to look at non-traditional motifs based on hedonistic views in the work of Abu Nuwas, as well as to trace the history of the development of Arab poetic culture of the 5th-9th centuries. Bachelor thesis consists of 3 parts and 9 chapters. The length of the paper is 39 pages
Motives of Hedonism in Works of Abu Nuwas
Keywords: Āzijas studijas; arābu literatūra; Abū Nuvāss; vīna dzeja; hedonisms