Pacienta aprūpe NMP nodaļā pēc galvas traumas - Černova, Ilona (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – „Pacienta aprūpe NMP nodaļā pēc galvas traumas.” Tēmas aktualitāti nosaka fakts, ka galvas traumas ir vienas no nozīmīgākajām sabiedrības veselības problēmām, jo letalitāte pie galvas traumas ir augstāka nekā pie citām traumām. Darba mērķis ir analizēt pacienta aprūpi NMP nodaļā pēc galvas traumas. Pētniecības uzdevumi ir: analizēt V. Hendersones veselības aprūpes sistēmas teoriju pētījuma ietvarā; analizēt un apkopt literatūras avotus par galvas traumām, izstrādāt pētījuma instrumentu; veikt pētījumu, apkopt pētījuma rezultātus secinājumos un izvērtēt ieteikumus. Pētniecības jautājumi: 1) Kāds ir pacienta profils ar galvas traumu NMP nodaļā? 2) Kāda ir standarta aprūpe pacientiem ar galvas traumu NMP nodaļā? 3) Kādas diagnostiskās ekspress metodes izmanto pie galvas traumām NMP nodaļā? 4) Kādas galvas traumas ir pacientiem NMP nodaļā? Pētniecības instruments: intervija. Pētniecības metode – kvalitatīvā. Pētījumā sniegts pārskats par pacientu aprūpi pēc galvas traumas NMP nodaļā. Ir atbildēts uz pētniecības jautājumiem.

The topic of Bachelor’s thesis – “Care provided by emergency medical services (EMS) to the patient with head injury”. Head injury is one of the most significant public health problems, because of the high lethality in comparison with other injuries. The aim of this paper is to analyse the care provided by emergency medical services (EMS) to the patient with head injury. Research tasks: analyse the V. Hendersone’s health care system theory; conduct a thorough literature review covering head injuries and choose a suitable research tool; do the research, summarise the research results and suggest potential improvements. Research questions: 1) How to identify patient with head injury at emergency medical services (EMS)? 2) What is the standard care provided to patients with head injuries by emergency medical services (EMS)? 3) What express diagnostic techniques are used to identify head injuries at emergency medical services (EMS)? 4) What types of head injuries the emergency medical services (EMS) deals with? Research tool: an interview. Research method – Qualitative. The care provided by emergency medical services (EMS) to the patient with head injury was reviewed. Research questions were successfully answered.
Care Provided by Emergency Medical Services (EMS) to the Patient with Head Injury
Keywords: Medicīna; pacientu aprūpe; galvas traumas; NMP nodaļa; diagnozes metodes