Uzņēmuma kredītspējas analīze un problēmas aizņēmēja novērtēšanā - Sudraba, Krista (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt komercbankas problēmas jauna uzņēmuma kredītspējas analīzē, izmantojot SIA „DSAS” kā kredītspējas analīzes objektu, vērtējot tā spēju atmaksāt aizdevumu, un vērtēt plānotā projekta rentabilitāti un nepieciešamību. Balstoties uz teorētiskajām zināšanām un to praktisko pielietošanu, bakalaura darbā tiek analizēts gan SIA „DSAS” finanšu stāvoklis 2011. gadā, gan saimnieciskās darbības prognozes 2012. gadam, un izvirzīti secinājumi un priekšlikumi par problēmām ar kādām banka varētu saskarties vērtējot aizdevumu SIA „DSAS” uzņēmumam. Analīzes rezultātā bakalaura darba autore izvirzīja secinājumus, ka uzņēmums SIA „DSAS” nav spējīgs uzņemties jaunas saistības, gan dēļ augsto Saistību īpatsvara bilancē, gan zaudējumiem 2011. gada laikā, gan arī citiem rādītājiem zem normas robežām. Kopumā kredītspējas novērtēšanas metodes ir ļoti komplicētas un daudzpusīgas, un to struktūra un apjoms ir atkarīgs no daudziem ietekmējošiem faktoriem, tādēļ katram klientam ir individuāla pieeja. Bakalaura darbā tiek izvirzīti priekšlikumi, ka bankai būtu jāpievērš uzmanība arī ārējo uz uzņēmumu ietekmējošo faktoru analīzei, kā arī jāpārzina labas saimnieciskās darbības priekšnosacījumi konkrētā nozarē. Kopumā bankai būtu jāsadarbojas ar uzņēmumu kā ar uzņēmējdarbības partneri, ja ir nepieciešams „jānāk pretī” ar grozījumiem kredītlīgumā savu iespēju robežās, jo pretēja rīcība var traucēt uzņēmuma attīstību un iespējams zaudēt klientu, kas var izraisīt bankai lielākus zaudējumus.

The objective of the Bachelor work is to analyse the problems of the commercial bank connected with the analysis of solvency for a credit of a new entity taking as a basis for the research of verification of credit standing “DSAS” Ltd. The research work contains the analyses of solvency for the loan as also evaluation of the cost-effectiveness and necessity of the planned project. The Bachelor work contains the analyses of both the financial situation of “DSAS” Ltd of 2011 and the forecast for the further business activity of 2012 which were carried out basing on the theoretical knowledge as also its practical implementation. Further conclusions and suggestions about the possible problems the bank might face whilst verifying a credit standing for “DSAS” Ltd were made. As a result of the analysis the author of the work drew conclusions that the entity “DSAS” Ltd is not capable of undertaking new liabilities due to the high specific weight of liabilities in balance, loss during 2011, as also other indices below standards. In general the methods of verification of credit standing are very complicated and multilateral. Their structure and amount depend on many influential factors that is why each customer is to have an individual approach. The Bachelor work contains suggestions that a bank should pay attention to the external factors that influence an entity as also to have comprehension of preconditions for successful business activity in a definite field. On the whole, a bank would have to collaborate with an entity as with a business partner, and would have to oblige with favourable amendments in a credit agreement within the reasonable bounds. Otherwise the development of an entity can be disturbed and there is a possibility of losing a customer that can cause a bank greater loss.
The analysis creditability of an enterprise and the problems the evaluation of borrower
Keywords: Ekonomika