Mazo un vidējo uzņēmumu pieeja finansēm, Latvijas uzņēmēju un Eiropas institūciju redzējuma salīdzinājums - Pence, Monta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs sniedz ieskatu un veic izpēti par ES un Latvijas MVU iespējām piekļūt finansējumam. Pieeja finansējumam ir nozīmīgs faktors MVU attīstībai, kas ir cieši saistīta ar valsts ekonomikas kopējo attīstību. Tādeļ, darba mērķis ir atklāt, vai MVU Latvijā saskaras ar problēmu iegūt finansējumu, salīdzinot Latvijas uzņēmēju un Eiropas institūciju vērtējumu. Darbā tiek atspoguļoti MVU finansēšanas avoti, to izmantošana attiecīgi uzņēmuma attīstības posmam, analizētas finansēšanas tendences ES un Latvijā un veikta Latvijas uzņēmēju aptauja, kuras rezultāti salīdzināti ar EK un ECB veidotās aptaujas datiem par MVU pieeju finansējumam. MVU finansēšanas situācija Latvijā skaidrota arī ar ekspertu viedokļiem. Rezultātā tiek izstrādāti secinājumi par MVU finansēšanas situāciju Latvijā un izteikti priekšlikumi tās uzlabošanai.

This Bachelor thesis provides insight of EU and Latvia’s SME access to finance. Access to finance is an important factor for the development of SME which is closely related with the overall economic development of country. Therefore, thesis aim to compare EU institution and Latvian entrepreneur point of view in SME accessing finance, as a result discovering whether the Latvian SMEs are facing problems accessing finance. Work reflects SME financing sources and the use of sources according to company’s development stage, analyze trends of SME financing in EU and Latvia and show results of survey on Latvian entrepreneur access to finance comparison with the EC and the ECB created survey on SME access to finance. Financing situation of Latvian SME is also explained by the expert opinions.
Small and medium enterprises access to finance, comparison of Latvian entrepreneur and European institution point of view
Keywords: Ekonomika; mazi un vidēji uzņēmumi; pieeja finansējumam; finansēšanas avoti; uzņēmēju aptauja