Viljama Šekspīra lugas „Hamlets” adaptācijas: salīdzinošā analīze - Klopocka, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Šīs pētījums ir veikts lai salīdzināt lugas `Hamlets` adaptācijas. Analīze ir sadalīta četros virzienos: psihoanalīze, politika, kinematogrāfiskie stili, varoņu salīdzināšana. Pirmkārt bija atlasīta attiecošā literatūra, tālāk pati analīze tika veikta. Šīs pētījums piedāvā filmu salīdzinājumu, kā arī paskaidro, kāpēc vienā adaptācijā ir atrodami noteikti lugas aspekti, bet otrā tie nav atrodami. Pētījums fokusējas uz to, ko skātītājs redz abās adaptācijās, ņēmot vērā vispopulārākās teorijas, kas attiecas uz lugu un to varoņu interpretāciju. Pētījums rāda, ka divas adaptācijas atšķiras daudzos aspektos, gan vizuāli, gan saturiski. Visi pētījuma jautājumi tika atbildēti, kaut gan šī darba apjoms neļauj izpētīt šo tēmatu skurpulozāk un apsvērt visus varoņus. Atslēgvārdi: adaptācija, filma, analīze, pētījums, Hamlets

This research aims at comparison of two screen adaptations of William Shakespeare’s play `Hamlet`. The analysis takes four main comparative directions – psychoanalytical approach, theme of politics, traditions in representation, character comparison. , The corresponding literature on each comparative direction was studied; further, the comparative analysis of two films was fulfilled. This research provides a miscellaneous comparison of two films and explains why certain aspects of the play are present in one adaptation, but absent in another. This research also focuses on the most plausible theories, concerning the interpretation of characters, in order to determine, which of these interpretations can be seen in both adaptations. The findings show, that two adaptations differ in many aspects, both visually and in the way directors showed their interpretation of the content of the play. All research questions are answered, however, the volume of the present research doe
Adaptations of William Shakespeare’s Hamlet: Comparative Analysis
Keywords: Valodniecība