AS "Latvijas Maiznieks" piegādes maršrutu optimizācija - Zeiļa, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis darbs tiek veltīts uzņēmuma piegādes maršrutu optimizācijas problemātikai, kas ir nozīmīga loģistikas nozarē. Optimizācija ietver efektīvu transportlīdzekļu maršrutēšanu, balstoties uz dažādiem faktoriem, piemēram, klientu atrašanās vietām, transportlīdzekļu kapacitāti, laika ierobežojumiem un preču daudzumu un veidu. Lai risinātu šo sarežģīto jautājumu, tiek izmantotas dažādas optimizācijas metodes, tostarp heiristikas un mākslīgā intelekta tehnoloģijas. Darbā tiek veikta trīs piegādes maršrutu plānošanas rīku - "Fleetcomplete", "ABM Rinkai TMS" un "Optimistic" - salīdzinošā analīze, pamatojoties uz to atbilstību uzņēmuma vajadzībām. Katrs no šiem rīkiem piedāvā unikālas funkcijas, kas palīdz uzlabot maršrutu efektivitāti un samazināt uzņēmuma izmaksas. Piemēram, "Fleetcomplete" piedāvā GPS izsekošanu un transportlīdzekļu pārvaldības risinājumus, "ABM Rinkai TMS" nodrošina automātisku piegādes maršrutu plānošanu, savukārt "Optimistic" optimizē piegādes maršrutus no veikala uz veikalu un preču izplatīšanu no noliktavām uz veikaliem. Pamatojoties uz maršrutu optimizācijas sistēmu piegādātāju piedāvāto funkciju salīdzinošo analīzi, tiek secināts, ka visi trīs piegādātāji ir vienlīdz efektīvi dažādu kritēriju izpildē. Tomēr "Fleetcomplete" izceļas ar to, ka piedāvā bezmaksas testa periodu, savukārt "Optimistic" un "ABM Rinkai TMS" ir guvuši vienādu punktu skaitu. Šis atklājums palīdzēja noteikt, kurš risinājums vislabāk atbilst uzņēmuma vajadzībām. Darbā tiek veikta arī piegādes maršrutu plānošanas rīku izmaksu analīze, ar mērķi noskaidrot katras sistēmas izmaksu efektivitāti, salīdzinot licences maksu, papildu izstrādes stundu likmes, ikmēneša maksājumus un kopējās izmaksas ilgtermiņā.

This thesis addresses the issue of delivery route optimization for companies, a significant problem in the logistics sector. The optimization involves efficient routing of vehicles based on various factors, such as customer locations, vehicle capacity, time constraints, and the quantity and type of goods. To address this complex issue, various optimization methods are used, including heuristics and artificial intelligence technologies. The work includes a comparative analysis of three delivery route planning tools - "Fleetcomplete", "ABM Rinkai TMS", and "Optimistic", based on their suitability for the company's needs. Each of these tools offers unique features that help improve route efficiency and reduce company costs. For instance, "Fleetcomplete" provides GPS tracking and vehicle management solutions, "ABM Rinkai TMS" offers automatic delivery route planning, while "Optimistic" optimizes delivery routes from store to store and the distribution of goods from warehouses to stores. Based on the comparative analysis of the features offered by the suppliers, it was concluded that all three providers are equally effective in meeting various criteria. However, "Fleetcomplete" stands out by offering a free trial period, whereas "Optimistic" and "ABM Rinkai TMS" scored equally in terms of points. This finding helped determine which solution best meets the company's needs. Finally, the thesis includes an analysis of the costs of the suppliers to determine the cost-effectiveness of each system, comparing license fees, additional development hourly rates, monthly payments, and the total long-term costs. Keywords: delivery route optimization, logistics
"JSC Latvijas Maiznieks" optimization of delivery routes
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; piegādes maršrutu optimizācija; loģistikas nozare; transportlīdzekļu maršrutēšana; maršrutu optimizācijas sistēmu piegādātāji; optimizācijas metodes