Darbaholisma un tiešsaistes kompulsīvās iepirkšanās pazīmju saistība ar vientulības izjūtu - Kukuškina, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp darbaholismu, kompulsīvās iepirkšanās pazīmēm un vientulības izjūtu. Datu iegūšanai tika izmantotas trīs aptaujas: Tiešsaistes kompulsīvās iepirkšanās skala (The Online Compulsive Shopping Scale (COSS), Manchiraju et al., 2016; aptauju bakalaura darba ietvaros adaptējusi Aleksandra Kukuškina, 2023), Darbaholisma aptauja (Workaholism Battery (WorkBAT), Spence & Robbins, 1992; aptauju maģistra darba ietvaros adaptējusi Diāna Mūrniece, 2008) un Vientulības skala (UCLA Loneliness Scale, Version 3, Russell, 1996 aptauju adaptējusi Viktorija Perepjolkina, 2009), ka arī tika analizēti sociāli-demogrāfiskie dati (vecums, dzimums, cilvēku skaits mājsaimniecībā, subjektīvi novērtētais materiālais stāvoklis, izglītība, pirkumu skaits pēdējā mēneša laikā). Pētījumā piedalījās 184 respondenti vecumā no 19 līdz 65 gadiem (M = 36,35, SD = 11,59). Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp vientulības izjūtu un tiešsaistes kompulsīvās iepirkšanās pazīmēm, kā arī lineārās regresijas rezultāti norāda uz to, ka vientulības izjūta ir prognozējošais faktors kompulsīvās iepirkšanās uzvedībai. Statistiski nozīmīgas saistības starp vientulības izjūtu un darbaholismu netika konstatētas.

The aim of the study was to examine whether there are relationships between workaholism, signs of compulsive online shopping, and the feeling of loneliness. Three methods were used for data collection: the Online Compulsive Shopping Scale (COSS) (Manchiraju et al., 2016; adapted within a bachelor's study by Aleksandra Kukuškina, 2023), the Workaholism Battery (WorkBAT) (Spence & Robbins, 1992; adapted within a master's study by Diana Murniece, 2008) and the UCLA Loneliness Scale, Version 3 (Russell, 1996; adapted by Viktorija Perepjolkina, 2009). In addition, sociodemographic data were analyzed, including age, gender, household size, subjective evaluation of financial well-being, education, and number of purchases made in the last month. 184 male and female respondents, aged between 19 and 65 years (M = 36.35, SD = 11.59), participated in the study. According to study results there is a statistically significant positive relationship between the feeling of loneliness and signs of compulsive online shopping. Furthermore, linear regression analysis indicates that loneliness is a predictive factor for compulsive buying behavior. No statistically significant relationship was found between loneliness and workaholism.
The relationship between workaholism and online compulsive buying traits with the feeling of loneliness
Keywords: Psiholoģija; uzvedības atkarības; darbaholisms; tiešsaistes kompulsīvās iepirkšanās traucējumi; vientulības izjūta