Kappa leņķa atšķirības pacientiem ar labās un kreisās rokas dominanci - Sermoliņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 29 lappusēm. Satur 16 attēlus un 37 atsauces. Darba mērķis ir novērtēt kappa leņķa asimetriju starp labo un kreiso aci, kā arī analizēt vadošās rokas ietekmi uz kappa leņķa atšķirībām. Pētījums ilga 40 minūtes, kura laikā 52 dalībniekiem tika veikti vairāku parametru (kappa leņķis, priekšējās kameras dziļums, radzenes diametra) mērījumi ar WAM700+ ierīci un PowerRef3 ierīci. Rezultātā hipotēze netika pierādīta, kappa lenķis nav saistīts ar rokas lateralitāti, bet tas ir saistīts ar vadošo aci. Ar iekšklases korelāciju (ICC) tika novērota izcila atkārtojamība kappa leņķa mērījumiem WAM700+ un PowerRef3 ierīcēm.

The bachelor’s thesis is written in Latvian on on 29 pages. It contains 16 images and 37 references. The aim of the work is to assess the asymmetry of the kappa angle between the right and left eye, as well as to analyze the influence of the dominant hand on the differences in the kappa angle. The study lasted 40 minutes, during which 52 participants were measured for several parameters (kappa angle, anterior chamber depth, corneal diameter) with the WAM700+ device and the PowerRef3 device. As a result, the hypothesis was not proven, the kappa angle is not related to the laterality of the hand, but it is related to the dominant eye. Excellent repeatability of the kappa angle measurements for the WAM700+ and PowerRef3 devices was observed with the intraclass correlation (ICC).
Differences in the Kappa Angle Among Right-Handed and Left-Handed Individuals
Keywords: Optometrija; kappa leņķis; lateralitāte; Šaimpflug attēlošana; vadošā roka; vadošā acs