Daiļliteratūra kā līdzeklis vecākā pirmsskolas vecuma bērna radošās attīstības sekmēšanai pedagoģiskajā procesā - Greiškalne, Rota (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Daiļliteratūra kā līdzeklis vecākā pirmsskolas vecuma bērna radošās attīstības sekmēšanai pedagoģiskajā procesā” autore ir Rota Greiškalne. Mērķis ir pētīt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma attīstības iespējas literāro darbu iepazīšanas procesā. Uzdevumi: Analizēt zinātniskās atziņas par radošumu un tā attīstību; Raksturot vecākā pirmsskolas vecuma raksturīgās attīstības iezīmes un radošuma attīstību to kontekstā. Empīriski pārbaudīt literāru darbu izmantošanas iespējas radošuma attīstības sekmēšanai pedagoģiskajā procesā. Izstrādāt secinājumus par radošuma attīstības sekmēšanas iespējām, iepazīstoties ar daiļliteratūru pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Hipotēze: Vecākā pirmsskolas vecuma bērna radošuma attīstība, izmantojot daiļliteratūru tiek sekmēta, ja pedagogs izvēlas literāros darbus atbilstoši bērnu interesēm un literārā darba iepazīšanas procesā rada psiholoģiski drošu un labvēlīgu vidi. Pētījumam izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies, jo nodrošinot konkrētos priekšnoteikumus, daiļliteratūras ietekmes iezīmes atklājās 60% no visiem saņemtajiem radošajiem bērnu darbiem. Darbs sastāv no 3 nodaļām. 1. nodaļā apkopotas zinātnieku atziņas par radošuma būtību un attīstību pirmsskolas vecumā. 2. nodaļā apskatīta daiļliteratūra kā līdzeklis radošuma attīstības sekmēšanai. 3. nodaļa- empīriskais pētījums. Bakalaura darbam ir 52 lpp., 4 tabulas, 7 attēli. Bibliogrāfiskajā sarakstā ir 27 vienības.

The author of the Bachelor thesis "Fiction as a means of pedagogical process for advancing creative development of a child of late preschool age" is Rota Greiškalne. The aim is to study the possibilities of creative development of children of late preschool age during the process of getting acquainted with literary work. Tasks: 1. Analyze insights of scientific nature regarding creativity and its development; 2. Describe the characteristic features of late preschool age and the development of creativity in its context. 3. Empirically examine the possibilities of using literary works as a part of the pedagogical process for advancing creative development. 4. To draw conclusions regarding the possibilities of implementing introduction to fiction as a means of pre-school pedagogical process for advancing creative development Hypothesis: The creative development of a late preschool child is encouraged by introduction to fiction, if the teacher chooses literary works in accordance with the interests of children and creates a psychologically safe and favorable environment during the process of introducing the literary work. The hypothesis of this thesis has been confirmed, as 60% of all submitted creative works from children reveal influence from fiction, when providing the said preconditions. The work consists of 3 chapters. Chapter 1 summarizes the findings of scientists regarding the nature of creativity and the development at pre-school age. Chapter 2 deals with fiction as a means of advancing creative development. Chapter 3 - the Empirical Study. The Bachelor thesis has 52 pages, 4 tables, 7 images. The bibliography has 27 entries. Keywords: creativity, fiction, literary interests, pedagogical prerequisits.
Fiction as a means of pedagogical process for advancing creative development of a child late preschool age
Keywords: Skolas pedagoģija; Radošums; Daiļliteratūra; Literārās intereses; Pedagoģiskie nosacījumi