Projekts: Uzņēmuma AUTO un SKAISTUMA STUDIJAS izveidošana - Misika, Alīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Projekts: Uzņēmuma AUTO un SKAISTUMA STUDIJA izveidošana” ir izstrādāts biznesa plāns jauna divu līmeņu automobiļu remontdarbnīcas un skaistuma studijas uzņēmuma dibināšanai. Autovadītājām ikdienā bieži nākas saskarties ar situāciju, ka ir nepieciešams apmeklēt automobiļu remontdarbnīcu. Parasti šīs remontdarbnīcas ir vietas, kuras nav ērtas un kuru piedāvātais serviss ir gana nepievilcīgs sievietēm. Bieži sievietēm nākas saskarties ar nelaipnu attieksmi no servisa darbinieku puses. Kamēr tiek veikts automobiļu remonts, klientiem nākas gaidīt kādā mazā klientiem paredzētā vietā, kas nav visai ērta un laiks, kurš tiek pavadīts gaidot tiek neefektīvi izmantots. Mūsdienu ātrais dzīves ritms ievirzījis cilvēku dzīves tā, ka ikdiena ir pārblīvēta ar darāmo darbu daudzumu un daudzi cilvēki nevar atļauties pavadīt vairākas stundas bezdarbībā. Klientiem, pirmo reizi Latvijā tiks dota iespēja apvienot lietderīgo ar patīkamo apmeklējot AUTO un SKAISTUMA STUDIJU. Saskaņā ar Lursoft statistikas datu bāzi, vēl nekur citur Latvijā tāda veida automobiļu remontdarbnīca un skaistuma studija nav izveidota. Veicot analīzi par Latvijā esošām komercdarbības formām un izvērtējot projektu no saimnieciskās darbības un juridiskā viedokļa, darba autore par vispiemērotāko uzņēmējdarbības formu atzina SIA. Autores veidotā uzņēmuma nosaukums būs SIA „AUTO un SKAISTUMA STUDIJA”. Izvēlētais uzņēmuma nosaukums atbilst Latvijas likumdošanas prasībām. Uzņēmuma SIA „AUTO un SKAISTUMA STUDIJA” pamatkapitāls dibināšanas brīdī sastādīs 230 000.00 euro. Uzņēmuma īpašnieki būs 5 privātpersonas, uzņēmuma pamatkapitāls tiks sadalīts 230 daļās, vienas daļas vērtība būs 1 000.00 euro. Vienam no paredzētā uzņēmuma īpašniekiem pieder ēka ar atrašanās vietas adresi Matīsa iela 100, Rīga, šis faktors bija noteicošais uzņēmuma atrašanās vietas izvēlē. Darba autore izvērtējot pieejamos ārējā finansējuma veidus, piesaistīs A/S „Swedbanka” komercbankas ilgtermiņa aizdevumu 50 000.00 euro apmērā uz laiku līdz 3 gadiem ar fiksēto procentu likmi 3.5%. Darba autore analizējot pēdējo gadu preču un pakalpojumu izlaidi faktiskajās cenās Latvijā, secina, ka paredzētajās uzņēmuma darbības nozarēs ir vērojama izaugsme. Darba autore analizējot pēdējo gadu Latvijas komercsabiedrību neto apgrozījumu pa darbības veidiem (NACE 2.red.), secina, ka paredzētajās uzņēmuma darbības nozarēs ir vērojama stabila izaugsme. Autore analizējot nozares IKP prognozes secina, ka tās ir uz pieaugumu vērstas, līdz ar to, ir prognozēta nozares tālāka attīstība un pieprasījums nozarē pēc sniegtiem pakalpojumiem tikai palielināsies.

Within the scope of the master paper “The project of establishing an enterprise AUTO and BEAUTY STUDIO” the business plan of a new two-level automobile repair shop and beauty salon company foundation is developed. A woman car driver frequently faces the situation that it is necessary to visit automobile repair shop. Usually these repair shops are not convenient and the offered service is rather unattractive for women. Quite often women encounter unfriendly attitude of service center workers. While the car repair works proceed, clients are forced to wait in some small room determined for this purpose. This place is not comfortable and the waiting time is ineffectively spent. In the modern fast pace of living human everyday life is overfilled with work to be done and many people can not afford to spend several hours doing nothing. For the first time in Latvia clients will be offered the opportunity to combine useful with pleasant visiting “AUTO and BEAUTY STUDIO”. According to Lursoft statistic database, there are no analogues of such automobile repair shop and beauty studio in Latvia. Having performed the analysis of the types of business entities existing in Latvia and evaluated the project from the economic activity and legal point of view, the author of the paper has considered that limited liability company (Ltd) is the most appropriate business organisation form. The name of the author established enterprise is “AUTO and BEAUTY STUDIO” Ltd. The chosen name of the company corresponds to the Latvian legislation requirements. The equity capital of “AUTO and BEAUTY STUDIO” Ltd at the time of establishing is EUR 230 000.00. The owners of the company are 5 private individuals. The equity capital is divided to 230 parts, the value of one part is EUR 1 000.00. One of the perspective company proprietors owns a building located at Matisa street 100, Riga. The present factor has been determining in the choice of the enterprise location. Having evaluated the available external financing options, the author of the paper decided to involve “Swedbank” JSC commercial bank long-term loan of EUR 50 000.00 for a period of up to 3 years at a fixed interest rate of 3.5%. The author of the present paper has performed the analysis of the recent years’ goods and services output at current prices in Latvia and deduced that there is a growth in the specified business areas. The author has studied Latvian commercial enterprises’ net turnover according to their type of activity (NACE second edition) and came to conclusion that there is a stable growth in the specified business areas. The author of the master paper has conducted a research of the GDP forecasts within the scope of the chosen business sector and noticed the augmentation predictions, therefore the further development and demand increase in the present business area for the provided services is expected.
The project of establishing an enterprise AUTO and BEAUTY STUDIO
Keywords: Finanses un kredīts; Uzņēmums; Automobiļu remonts; Skaistuma studija; Augstas kvalitātes sniegtie pakalpojumi