Dialektu loma mūsdienu vācu valodā: saglabāšana un pārmaiņas - Panferova, Marina (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “DIALEKTU LOMA MŪSDIENU VĀCU VALODĀ: SAGLABĀŠANA UN PĀRMAIŅAS” mērķis bija izpētīt vācu valodas dialektu īpatnības, aplūkojot un analizējot dialektu saglabāšanas un pārmaiņas tendences mūsdienās. Darbs sastāv no trīs nodaļām. Darba pirmajā nodaļā ir veikts valodas un dialekta jēdzienu nozīmes izptanes analīze. Otrajā nodaļā ir analizēta vācu dialekta vēsturiskā attīstība.Trešajā nodaļā, pamatojoties uz statistisko, kvantitatīvo (aptaujas) un salīdzinošo pētījuma datu analīzi, ir izpētīta un analizēta vācu valodas dialekta izmantošana mūsdienās. Darba nobeigumā ir izdarīti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi, attiecīgi tematam. Pētījuma rezultāti apliecina, ka dialektam ir liela nozīme Vācijā, īpaši, starp jauniešiem. Kaut gan secināts, ka Vācijā ir slikta reputācija par dialektu lietojumu, tas neuztrauc ne pašus vāciešus, ne iebraucējus migrantus, ne arī valodniekus. Visi uzskata, ka dialektam ir īpaša loma vācu valodā un dialekti neizzudīs, bet ar laiku tikai parādīsies vēl jauni un tādā veidā tie tikai palielināsies dažādos reģionos. Darbā izmantots 41 informācijas avots. Pievienoti 12 attēli un 1 tabula. Pievienoti 2 pielikumi.

The aim of the bachelor thesis "The Role of Dialects in Modern German: Preservation and Change" was to investigate the characteristics of German dialects by examining and analysing the trends in dialect preservation and change today. The thesis consists of three chapters. The first chapter of the thesis analyses the meaning of the concepts of language and dialect. The second chapter analyses the historical development of the German dialect. And in the third chapter, based on the statistical, quantitative (survey) and comparative analysis of the research data, the use of German dialect today is investigated and analysed in more detail. The paper concludes and puts forward proposals relevant to the topic. The results of the study show that dialect plays an important role in Germany, especially among young people. Although it was found that there is a bad reputation for dialect use in Germany, this does not worry Germans themselves, migrant arrivals or linguists. Because everyone believes that dialect plays a special role in German and that dialects will not disappear, but only new ones will appear over time and thus only increase in different regions. The work uses 41 sources. 12 figures and 1 table are included. There are 2 annexes.
The role of dialects in modern german: preservation and changes
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Dialekts; Valoda; Vācu valoda; Vācija; Augšvācu dialekts