Latvijas armijas Veterinārās pārvaldes nozīme un darbība 1919.gada jūlijā-1921.gada martā - Ziemele, Gundega (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījums, veltīts historiogrāfijā maz aplūkotai tēmai, Latvijas armijas Veterinārās pārvaldes darbībai Latvijas Neatkarības kara laikā (turpmāk Neatkarības karš) un pēckara periodā, no Veterinārās pārvaldes dibināšanas 1919. gada 29. jūlijā līdz tās reorganizācijai 1921. gada 11. martā. Mērķis ir izpētīt Latvijas armijas Veterinārās pārvaldes nozīmi, uzmanību veltot pārvaldes izveidei un darbībai, laika posmā no 1919. gada jūlija līdz 1921. gada martam. Pētījumā aplūkota Veterinārās pārvaldes izveide un darbība Neatkarības kara laikā un pārejā uz miera laika štatiem. Sākotnēji apskatīta vispārējā militārā, politiskā un sociālā situācija Latvijā un armijas struktūra no 1919. gada jūlija līdz 1921. gada martam, lai parādītu apstākļus, kādos veidojās un darbojās Veterinārā pārvalde un tās vietu armijā. Tālāk aplūkota veterinārās palīdzības sniegšana Latvijas bruņotajos spēkos pirms Veterinārās pārvaldes izveides, kā arī tās izveide un funkcijas, lai izprastu tās nozīmi pētāmajā laika periodā. Bermontiādes laikā Veterinārās pārvaldes darbību apgrūtināja veterinārā personāla trūkums, jo aktīvas karadarbības rezultātā palielinājās zirgu skaits armijā, savukārt Latgales atbrīvošanā tās darbību apgrūtināja jaunas problēmas, jo Latvijas teritorijā izplatījās zirgu kašķa epidēmija. 1920. gada vasarā, Latvijas armija pārejot uz miera laika štatiem, reorganizēja arī Veterināro pārvaldi.

The subject of the research is the Veterinary Administration of the Army of Latvia during the period from July 1919, when administration was created until its reorganization in 1921 on 11th of March. The aim of this research is to describe the importance of Veterinary Administration, paying attention to its establishment and activity during the period from July 29th 1919 to March 11th, 1921. The research provides an insight into the Veterinary Administration’s establishment and its activity during the Latvian War of Independence as well as the transition period to peacetime. At the beginning of the research the general military, political and social situation in Latvia is displayed, as well as the structure of army during the time period between July 1919 and March 1921. Further the research describes the work of veterinary services before the foundation of the Army of Latvia and the process of establishment and activity of the Veterinary Administration in the Army of Latvia. Due to the lack of the veterinary staff, the abilities of Veterinary Administration were limited during the period from Bermontiade to the liberation of Latgale. Soon after Veterinaty Administration’s activity was increased, because of the spread of the horse scabies in Latvia. In the summer of 1920, when Army of Latvia transitioned to peacetime Veterinary Administration was reorganized.
The Veterinary administration of the Army of Latvia importance and activity 1919 July-1921 March
Keywords: Vēsture; militārā veterinārija; Latvijas armija; Veterinārā pārvalde; veterinārārsts; Bermontiāde