Medicīnas ētikas principi intensīvās terapijas nodaļā pacientu skatījumā - Kaufmane, Anitra (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Medicīnas ētikas principi intensīvās terapijas nodaļā pacientu skatījumā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka mūsdienu veselības aprūpē jāuztur augsts ētikas standarts, it īpaši, lai palīdzētu veselības aprūpes speciālistiem un organizācijām virzīties uz šiem standartiem, kā arī pacientu aizsardzību, kuru var ietekmēt veselības aprūpes speciālistu uzvedība. Tādējādi, medicīnas ētikas principu ievērošana, nosakot uzvedības standartus, saizsargā ne tikai pacientus, bet arī veselības aprūpes sniedzējus un iestādes, kā arī veicina pacientu, profesionālo kolēģu un visas sabiedrības uzticību. Darba mērķis ir noskaidrot pacientu skatījumu par medicīnas ētikas principiem intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības metode ir kvalitatīvā un darba instruments - strukturētā intervija. Pētījumā izvirzītā jautājuma par to, kāds ir pacientu skatījums par medicīnas ētikas principiem intensīvās terapijas nodaļā analīze norāda, ka ar intervijas jautājumu palīdzību, kas veidoti par medicīnas ētikas principiem, respondenti ir snieguši katrs savu skatījumu par tiem. Respondenti sniedz savu viedokli atkarībā no savas pieredzes un skatījuma par medicīnas ētikas principu realizāciju intensīvajā terapijas nodaļā. Kā būtiskākos var minēt pašnoteikšanās trūkumu, kā arī daļēju, nepilnīgu informācijas saņemšanu ordinētai medikamentozai terapijai, kas atbilst medicīnas ētikas autonomijas principam. ITN pacientiem māsas velta uzmanību pacientu vēlmēm, komfortam un labsajūtai, tādā veidā nodrošinot psihoemocionālo atbalstu. Taču, mēdz būt situācijas, kur šis atbalsts ir nepietiekams. Katram respondentam ir savs skatījums par laba darīšanu un nekaitēšanu. Dominējošie faktori ir atbildība, ko atzīmēja 4 respondenti un uzmanība, ko atzīmēja 2 respondenti. Atslēgas vārdi: ētikas principi, intensīvā terapija, autonomija, nekaitēšana, laba darīšana, taisnīgums

The theme of the Bachelor’s Paper “Principles of Medical Ethics at the Department of Intensive Care from the Point of View of Patients”. The topicality of the theme is determined by the obligation to maintain high ethical standards in contemporary healthcare, especially, in order to help healthcare specialists and organisations on their way towards reaching these standards, as well as the protection of patients, which can be affected by the behaviour of healthcare specialists. Thus, compliance with the principles of medical ethics, when determining health standards, protects not only patients, but also the providers of healthcare services and medical institutions, as well as promotes the trust of patients, professional colleagues and the entire public. The objective of the paper is to determine the opinion of patients regarding the principles of medical ethics at the department of intensive care. The method of research is the qualitative method and the instrument of work - structured interview. The analysis of the research question regarding the opinion of the patients on the principles of medical ethics at the intensive care department demonstrates that interview questions that have been designed to collect information about the principles of medical ethics have resulted in each of the respondents providing their own opinion on the principles of medical ethics. The respondents have provided their opinion depending on their experience and opinion on the implementation of ethical principles at the department of intensive care. Among the most important issues, the lack of self-determination and the receipt of partial - incomplete information on the prescribed medication therapy could be mentioned, which are related to the principle of autonomy of medical ethics. Nurses pay attention to the desires, comfort and well-being of intensive care department patients, thus ensuring psycho-emotional support. However, situations may occur, where this support is insufficient. Each respondent has their own opinion on the provision of benefit and avoiding harm. The dominant factors include responsibility, which was noted by 4 respondents and attention, which was mentioned by 2 respondents. Key words: principles of ethics, intensive care, autonomy, non-infliction of harm, provision of benefit, fairness
Principles of Medical Ethics at the Department of Intensive Care from the Point of View of Patients
Keywords: Medicīna; Ētikas principi; Intensīvā terapija; Autonomija; Nekaitēšana; Laba darīšana