Tēlu apzīmējumi tiešās runas piebildēs “Nībelungu dziesmā” - Kudiņš, Bernards (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā aplūkota formulveida parādību problemātika, par pamatu ņemot vidusaugšvācu eposu “Nībelungu dziesma”. Darba mērķis ir izpētīt tēlu apzīmējumus un to formuliskās īpašības, tādā veidā aktualizējot nepieciešamību skatīt formulveida parādības plašākā kontekstā. Darbā izmantotas tādas metodes kā kvalitatīvā un kvantitatīvā korpusa analīze, kā arī empīriskie pētījumi, lai noskaidrotu, vai un cik lielā mērā tiešās runas piebildes un tēlu apzīmējumi tajās reprezentē formulveida parādību kopumu eposā. Izpētīts, ka tēlu apzīmējumi dalāmi 4 grupās – tipizējošie, sociālo statusu raksturojošie, radniecības un izcelsmes un situatīvie. Tie pilda tādas funkcijas kā teksta koherences nodrošināšanu un tēlu aprakstīšanu un tipizēšanu. Noskaidrots, ka tēlu apzīmējumiem, tāpat kā tiešās runas piebildēm, ir tendence veidot ritmiski un metriski stabilas vienības, ko iespējams paplašināt. Šīs īpašības demonstrē tēlu apzīmējumu un tiešās runas piebilžu formulisko dabu “Nībelungu dziesmā”.

This master thesis deals with the problem of formulaic phenomena, taking the Middle High German epic "The Song of the Nibelungs" as a basis. The aim of the thesis is to investigate the denominations of characters and their formulaic properties, thus highlighting the need to view formulaic phenomena in a broader context. The thesis employs methods such as qualitative and quantitative corpus analysis, as well as empirical research, to find out whether and to what extent inquit formulas and the character designations they contain represent a set of formulaic phenomena in the epic. It has been investigated that the denominations can be divided into 4 groups: typifying, social status, kinship and origin, and situational. They perform such functions as ensuring the coherence of the text and describing and typifying the characters. It has been found that denominations, like the inquit formulas, tend to form rhythmically and metrically stable units that can be extended. These properties demonstrate the formulaic nature of denominations and inquit formulas in the epic.
Denominations of characters in the inquit formulas in the Song of the Nibelungs
Keywords: Valodniecība; “Nībelungu dziesma”; vidusaugšvācu valoda; korpusa analīze; tiešās runas piebildes; tēlu apzīmējumi