Uzņēmumu koncentrācijas kontroles procedūra Eiropas Savienībā - Balode, Lūcija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Uzņēmumu koncentrācijas kontroles procedūra Eiropas Savienībā” mērķis ir izpētīt uzņēmumu koncentrācijas kontroles sistēmu Eiropas Savienībā, un identificēt sistēmas trūkumus praksē. Darba autore, izpētot un analizējot koncentrācijas kontroles procedūru, Eiropas Komisijas, Eiropas Savienības Vispārējās tiesas un Eiropas Savienības Tiesas atšķirīgās interpretācijas, secina, ka ir nepieciešams skaidrāk definēt standartu uzņēmumu koncentrācijas izvērtēšanas kritērijiem. Papildus darba autore izpēta ex ante procedūras nepieciešamību un jaunākās identificētās problēmas praksē – tirgi, kuros nestrādā tradicionālā Kopienas mēroga robeža, jo tā neatspoguļo uzņēmuma konkurētspēju. Līdz ar to darba autore iesaka izvērtēt iespējas pielāgoties jaunajām nepieciešamībām, lai nodrošinātu godīgu konkurenci.

The aim of the bachelor's thesis “The procedure for the control of concentrations between undertakings in the European Union” aims to examine the merger control system in the European Union and to identify the shortcomings of the system in practice. The author, after studying and analysing the different interpretations of the merger control procedure by the European Commission, the General Court of the European Union and the Court of Justice of the European Union, concludes that there is a need for a clearer definition of the standard for the merger review criteria. In addition, the author examines the need for an ex ante procedure and the latest problems identified in practice – markets where the traditional Community dimension threshold does not work because it does not reflect the competitiveness of the undertaking. The author therefore recommends assessing the possibilities to adapt to the new needs to ensure fair competition.
The procedure for the control of concentrations between undertakings in the European Union
Keywords: Juridiskā zinātne; Godīga konkurence; Uzņēmumu koncentrācija; ES Apvienošanās regula; Ex ante procedūra